Vučić u delikatnoj situaciji: Mora da bira između sankcionisanog Vulina i saradnje sa SAD 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Iako nije pod direktnim pritiskom jer je američka administracija jasno naglasila da sankcije protiv šefa BIA Aleksandra Vulina, nisu usmerene na institucije Srbije, predsednik Aleksandar Vučić je u vrlo delikatnoj situaciji.

On mora da bira između sankcionisanog Vulina ili strateški važne bezbednosno-obaveštajne saradnje sa SAD i ostalim državama Zapada.

U slučaju da vlada ili predsednik pokušaju da zaštite Vuline, to može implicirati umešanost, a nereagovanjem se stvara slika slabosti i popuštanja pred inostranim delovanjem, kažu sagovonici Danasa.

Vučić je zasad izabrao da ignoriše ozbiljnost situacije, pa je rekao da ministarstvo finansija SAD nije uvelo sankcije protiv šefa BIA zbog bilo kakvog kriminala i korupcije, već zbog njegovog odnosa prema Rusiji.

„Nije kokain pronađen u Vulinovom kabinetu već u Beloj kući, imaju oni kakvim istragama da se bave. Ali je strašno važno da se sprovede istraga, mislim da ima neki opšti član koji oni koriste da nešto napišu“, rekao je Vučić na pitanje da li će Vulin ostati na mestu šefa BIA i da li će se nadležni organi baviti optužbama protiv njega.

A podsetimo, Vulin se smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća dela koja su omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu, a umešan je i u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne aktivnosti povezane sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.c

Filip Ejdus, vanredni profesor FPN, za Danas kaže da je stavljanje Vulina na listu američkih sankcija samo još jedna potvrda da Srbija nažalost ponovo sve više postaje država parija.

– Aleksandar Vučić je sada pod ogromnim pritiskom da bira između sankcionisanog Vulina ili strateški važne bezbednosno-obaveštajne saradnje sa SAD i ostalim državama Zapada. Ukoliko bi izabrao ovo prvo, gradjani Srbije platili bi ogromnu cenu koju donosi medjunarodna izolacija. Ako bi pak izabrao ovo drugo, i odrekao se Vulina to bi bilo dobro za Srbiju ali loše za njegov režim pošto bi time poslao poruku ostalim klijentima režima da lojalnost nije dovoljna garancija njihove zaštite te bi oni mogli da potraže nekog novog patrona – navodi on.

Za Dragoslava Rašetu, istraživača Novog trećeg puta, svakako je bilo za očekivati da će SAD uvoditi dodatne sankcije usmerene ka pojedincima u cilju sprečavanja destabilizacije regiona i organizovanog kriminala.

– Ne postoji direktan pritisak na Aleksandar Vučića s obzirom na to da je Vašington jasno signalizirao da ova akcija nije usmerena na Vladu ili druge institucije Srbije, ali svakako postoji delikatna politička situacija jer u slučaju da vlada ili predsednik pokušaju da zaštite Vuline, to može implicirati umešanost, sa druge strane ne reagovanjem se stvara slika slabosti i popuštanja pred inostranim delovanjem – ukazuje on za Danas.

Kako zaključuje, svakako za imidž države je najveći problem to što je šef BIA percipiran kao jedna od bitnih poluga organizovanog kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari