Aleksandar Bocan Harcenko, Aleksandar Vulinfoto FoNet Milica Vuckovic

Stavljanje šefa BIA na listu američkih sankcija je jasna američka poruka Srbiji da se mora jasno opredeliti i distancirati od elemenata koji žele da naruše stabilnost i integritet bezbednosnog sistema u regionu.

Najlošija reakcija vlasti bi bila da igrnoriše ovu odluku američke administracije ili da počne sa medijskim napadima jer su razlozi za stavljanje na listu i više nego ozbiljni, kažu sagovornici Danasa povodom toga što se Aleksandar Vulin našao na crnoj listi SAD.

Vulin se, između ostalog, smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu.

Kako se navodi na sajtu Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD, Vulin je umešan i u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne aktivnosti povezane sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

"Najlošija reakcija vlasti bi bila da ignoriše ovo": Koje su posledice odluke da se Vulin stavi na američku crnu listu? 1
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Rada Trajković, političarka sa KiM, koja je imala brojne neprijatnosti sa policijom i službom otkad je Vulin na njenom čelu, za Danas kaže da nije slučajno da je ova odluka doneta baš na 11. jul, na dan početka NATO samita u Viljnusu, gde će se diskutovati o bezbednosnoj budućnosti Evrope.

– Ovo je jasna američka poruka Srbiji da se u ovim diskusijama mora jasno opredeliti i distancirati od elemenata koji žele da naruše stabilnost i integritet bezbednosnog sistema u regionu – ukazuje ona.

Njoj je žao što je Srbija, koja je, kako kaže, sigurno bila unapred upoznata sa designacijom Vulina od strane američkog trezora, nije na vreme reagovala i smenila šefa BIA pre objavljivanja ove odluke.

– Time je Srbija, nažalost, dozvolila da šef BIA sankcije dočeka na funciji i da se čitav bezbednosni sistem naše zemlje stavi u nezgodnu poziciju, jer su od danas sve američke institucije – mnoge od kojih su krucijalne za bezbednost čitave Evrope – pod potpunom zabranom da sa njim sarađuju – navodi ona.

I Goran Miletić, direktor Civil right defendersa za Evropu, za Danas navodi da je vest da je bilo koji građanin na crnoj listi SAD jasan signal za reakciju tužilastva.

– Iako činjenice na kraju utvrđuje isključivo sud, očigledno je da postoji dovoljno informacija koje su rezultirale ovakvom odlukom – ukazuje on.

Kako dodaje, SAD i slične države u kojima postoji vladavina prava ne stavljaju tek tako pojedince na svoje liste i ovome je prethodnila ozbiljna procedura i prikupljanje svih relevantnih podataka.

"Najlošija reakcija vlasti bi bila da ignoriše ovo": Koje su posledice odluke da se Vulin stavi na američku crnu listu? 2
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

– Dakle, najlošija reakcija vlasti bi bila da ignoriše ovu odluku američke administracije ili da počne sa medijskim napadima jer su razlozi za stavljanje na listu i više nego ozbiljni. Ono što zabrinjava je to da je Vulin direktor BIA i jedna od ključnih osoba u državi, član je Saveta za nacionalnu bezbednost, a i bivši ministar policije, a da se ovom odlukom dovodi u vezu sa nizom nelegalnih aktivnosti o kojima i dalje javnost ne zna dovoljno. Ne deluje da će odluka institucija SAD na bilo koji način uticati na to da on više ne bude na funkciji na kojoj je sada – smatra on.

Prema njegovim rečima, za građane Srbije je takođe zabrinjavajući i deo odluke u kojoj se navodi da direktor BIA zloupotrebljava svoj položaj za ličnu korist, istovremeno podrivajući efektivno i demokratsko upravljanje na Zapadnom Balkanu.

– Dakle, u pitanju je ozbiljna odluka ozbiljne države i odgovor ne sme biti populistički tako da zadovolji onaj deo građana koji ima mrkoji ima mržnju prema svemu što dolazi sa Zapada – zaključuje Miletić.

Zasad deluje da vrh vlasti ignoriše poslate poruke.

Predsednik Srbije danas je komentarišući vest o Vulinu rekao da ministarstvo finansija SAD nije uvelo sankcije protiv šefa BIA zbog bilo kakvog kriminala i korupcije, već zbog njegovog odnosa prema Rusiji.

„Nije kokain pronađen u Vulinovom kabinetu već u Beloj kući, imaju oni kakvim istragama da se bave. Ali je strašno važno da se sprovede istraga, mislim da ima neki opšti član koji oni koriste da nešto napišu“, rekao je Vučić na pitanje da li će Vulin ostati na mestu šefa BIA i da li će se nadležni organi baviti optužbama protiv njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari