Hoćemo li danas saznati ime mandatara: Predsedništvo SNS popodne o sastavu nove vlade 1BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Predsedništvo SNS sastaće se danas popodne u sedištu stranke u Beogradu kako bi razmatralo koga će predložiti za mandatara nove vlade. Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić ranije je naveo kao kandidate za mandatara za sastav nove vlade aktuelnu premijerku Anu Brnabić i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, ali nije isključio mogućnost da će biti još predloga.

Vrh naprednjaka je o mandataru trebao da razgovara u utorak ali je sednica odložena zbog obaveza Vučića koje ima zbog neuspelog prošlonedeljnog dijaloga sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem, u Briselu.

Vučević je povodom sednice Predsedništva naveo da postoji nekoliko opcija za vladu, ali da će, kako je kazao, ona svakako biti manjinski inkluzivna.

„Ne možemo isključiti opciju da neko na predsedništvu (stranke) izađe sa nekim trećim predlogom. Pre svega treba da u okviru SNS-a da odlučimo da li mi treba, kao stranka koja je dobila najveće poverenje, da damo mandatara“, kazao je on.

On je naveo da će predsedništvo SNS na sednici osim sastava buduće vlade, razgovarati i o koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije i Jedinstvenom Srbijom.

„SNS će insistirati da manjinske stranke participiraju u izvršnoj vlasti na većem nivou nego ranije“, rekao je Vučević. Naveo je i da unutar SNS „nema nikakve izborne kampanje“ između njega i Brnabić, naglašavajući da su oni „prijatelji i saradnici“.

Vučević je istakao da ne isključuje opciju da ostane gradonačelnik Novog Sada i da neće biti razočaran i ljut ako ostane na toj poziciji.

„To će više biti ovi oko mene, koji misle da žive svoje živote kroz mene“, kazao je on.

Čak i ako danas javnost bude saznala koga SNS predlaže za mandatara, nije izvesno da će Skupština Srbije o novoj vladi raspravljati do kraja avgusta, kako je najavljeno, navode nezvanično sagovornici Danasa bliski SNS.

Razlog tome je što do 1. septembra traju razgovori predstavnika Beograda i Prištine, koje nadgledaju predstavnici EU i SAD, a koji bi trebalo da rezultiraju dogovorom dve strane o korišćenju registarskih tablica i ličnih karata prilikom ulaska i izlaska sa Kosova.

Situacija na KiM je vrlo napeta, pa će, kako nam kažu sagoovnici, Vučić nastojati da izbegne da se krajem avgusta ili početkom septembra raspravlja o novoj vladi. Uz to, za prvu polovinu septembra, najranije, planirana je i posebna sednica Skupštine o Kosovu, što bi moglo da odgodi raspravu o vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari