Hoti nakon ostavke Tačija: Moramo pokazati mudrost i viziju da bismo se izvukli iz ove situacije 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da se nakon ostavke Hašima Tačija sa funkcije kosovskog predsednika mora održati stabilnost institucija Kosova, da su one spremne za saradnju sa Skupštinom i da se mora „pokazati mudrost i vizija da bi se izvukli iz te situacije“.

Na vanrednom sastanku Vlade Kosova, Hoti je rekao da je ta Vlada spremna za saradnju sa nosiocima institucija i medjunarodnim faktorom i očekuje da svi pokažu visoku političku kulturu.

„Moramo pokazati mudrost i viziju da bismo se izvukli iz ove situacije. Uveren sam da ćemo se pred svetom pojaviti svetla obraza. Vlada Kosova ocenjuje da se u trenutnoj situaciji, ostavkom predsednika, mora održati stabilnost institucija. Vlada će sarađivati sa svim institucijama i međunarodnom zajednicom. Sarađivaćemo sa Skupštinom Kosova i strankama u Skupštini. Vlada očekuje da svi nastave da pokazuju visoku političku kulturu“, kazao je Hoti.

Prema njegovom mišljenju, narod Kosova se „borio da brani u svoje dvorište, dok je agresor bila Srbija“.

Pohvalio je saradnju Tačija, kao i bivših predsednika kosovskog parlamenta Jakupa Krasnićija i Kadrija Veseljija i šefa poslaničke grupe pokreta Samoopredelenje Redžepa Seljimija sa pravosuđem.

„Sva ova dešavanja ponovo su postavila državu Kosovo pred novim testom. Dozvolite mi da izrazim visoku ocenu njihove spremnosti za saradnju sa pravdom. Želeći da rad pravosudnih institucija bude profesionalizam, dokazaće se da je rat bio pošten i čist. Narod se borio za slobodu i nezavisnost. Narod na Kosovu nije se borio na stranom tlu, već u svom dvorištu. Agresor je bila Srbija, njihove vojne i para vojne institucije, koju je civilizovani svet osudio“, dodao je Hoti.

Hoti protiv zahteva za prekid dijaloga sa Srbijom

Premijer Kosova Avdulah Hoti odbio je danas predlog da se prekine dijalog Beograda i Prištine, koji je podneo kosovski ministar pravde Seljim Seljimi nakon što je Hašim Tači podneo ostavku na mesto kosovskog predsednika zbog optužnice za ratne zločine.

Hoti je rekao da je jasan deo Ustava o tome kako će funkcionisati vlast kada nema predsednika i naglasio da princip podele vlasti mora poštovati.

„Mi se ne mešamo niti komentarišemo odluke institucija pravde. U vladi Kosova nema mesta za drugačije ponašanje. Imamo jasan pravni osnov kako da se ponašamo u takvoj situaciji. Ustav je jasan kako treba dalje voditi procedure kada nemamo predsednika. Svako od vas treba da nastavi rad u punom kapacitetu. To je stav koji treba da imamo kao Vlada“, kazao je on.

Seljimi je funkcioner Alijanse za budućnost Kosova bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koja je juče na sastanku rukovodstva stranke zatražila poseban sastanak Vlade i obustavu dijaloga sa Beogradom.

Kako je saopšteno, oni su tražili hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, hitnu sednicu Skupštine Kosova i sastanak predstavnika političkih stranaka zastupljenih u kosovskom parlamentu, u cilju postizanja „nacionalnog jedinstva u situaciji kada su potvrdjene optužnice Specijalnog suda protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih“.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, koji je na Kosovu neprikosnoveni lider vladajuće koalicije, odgovorio je na taj predlog i istakao da nema nikakvog razloga da Priština ne sarađuje sa EU i da je dijalog pre svega u interesu Prištine, a ne Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari