Hoti: Zajedničko regionalno tržište veoma važan korak za Zapadnobalkansku šestorku 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da današnje potpisivanje deklaracija o Akcionom planu za zajedničko regionalno tržište i o Zelenoj agendi na Samitu u okviru Berlinskog procesa predstavlja veoma važan korak za Zapadnobalkansku šestorku.

„Veoma važan korak za Zapadnobalkansku šestorku danas. Zajedno sa svim zemljama Zapadnog Balkana na Samitu u Sofiji, koji je nastavak Berlinskog procesa, potpisali smo deklaraciju o Akcionom planu za zajedničko regionalno tržište i o Zelenoj agendi. Zajedno smo jači“, naveo je Hoti na Tviteru.

Uz predstavnike Zapadnobalkanske šestorke, na Samitu u Sofiji učestvovali su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, šef evropske diplomatije Žozep Borel, evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Hrvatske Andrej Plenković i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Premijeri Bugarske i Severne Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev, predsedavali su Samitu iz Sofije, dok su se ostali učesnici obraćali putem video veze zbog pandemije korona virusa.

„Šest važnih koraka kao šest jednakih zemalja zapadnog Balkana“

Premijer Kosova Abdulah Hoti ocenio je na samitu u Sofiji da je od početka Berlinskog procesa postignut značajan napredak i da je to omogućeno zahvaljujući snažnom vođstvu osnivača i pristalica ovog procesa.

„Verujem da danas preduzimamo važan korak zajedno kao šest država zapadnog Balkana, jednake u pravima i odgovornostima. Jasno je da regionalna ekonomska saradnja podstiče rast, povećava konkurenciju i strane investicije u regionu, ubrzavajući naše približavanje Evropskoj uniji“, kazao je Hoti na samitu čija je tema „Zajedničko regionalno tržište – katalizator ka tržištu Evropske unije“.

Ocenio je da je šest zemalja zapadnog Balkana i dalje zona slobodne trgovine, ali da bi se ostvarile sve koristi te regionalne saradnje, moraju se ukloniti sve prepreke slobodnom kretanju robe, kapitala, usluga i ljudi i podvukao da je Kosovo tome posvećeno.

„Ono što nas sprečava da u potpunosti razvijemo potencijal regionalne ekonomske saradnje je nedostatak potpune normalizacije odnosa izmedju zemalja regiona, posebno nedostatak priznavanja Kosova od strane Srbije i Bosne i Hercegovine. Očekujem da će se proces dijaloga u Briselu uskoro uspešno završiti. Posvećeni smo rešavanju svih bilateralnih pitanja sa Srbijom u okviru briselskog procesa“, kazao je kosovski premijer.

Zbog činjenice da neke zemlje u regionu imaju sporazume o slobodnom tržištu sa trećim zemljama na Istoku i Dalekom Istoku, koji im omogućavaju pristup našim tržištima bez potrebnog doprinosa socijalnoj i fizičkoj infrastrukturi regiona, Hoti je zatražio da se postigne saglasnost za uspostavljanje mehanizma koji obezbeđuje koordiniran proces donošenja odluka svake zemlje regiona o pitanjima vezanim za zajedničko regionalno tržište.

Hoti je na kraju podvukao da Regionalna ekonomska zona nikako nije alternativa evropskim integracijama, ali da bi trebalo da pomogne u izgradnji neophodnih kapaciteta za ubrzanje punopravnog i zajedničkog članstva zemalja zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Na kraju ovog samita šest država članica zapadnog Balkana potpisale su dve deklaracije, jednu o zajedničkom regionalnom tržištu i Deklaraciju o zelenoj agendi.

Zbog pandemije sa Covidom 19, sastanak je bio virtuelni.

Sastanku su, pored predstavnika šest zemalja zapadnog Balkana, prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron, predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen i drugi državnici država članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari