Huligani, vatreni navijači pa narodni poslanici 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

„U poslednjih nekoliko nedelja svedoci smo nezapamćenog talasa govora mržnje, a inspiracija za to se nalazi u utakmicama, odnosno reprezentacijama koje igraju na Svetskom prvenstvu.

Poslanici desničarskih opcija, ali ne samo desničarskih, ili se bar javno tako ne deklarišu, se utrkuju ko će se glasnije služiti govorom mržnje ne trudeći se čak ni da zadrže obrise elementarne pristojnosti prilikom izražavanja službene netrpeljivost prema određenim narodima. Pod službenom netrpeljivošću smatra se situacija u kojoj šovinističke i ksenofobne izjave po društvenim mrežama pojedini, aktuelni narodni poslanici, kao i funkcioneri raznih političkih organizacija, koriste s namerom  da se uvek zadrži onih sigurnih 2-3 odsto podrške. Pored tog kratkoročnog cilja, ostaju dalekosežne posledice, a to je dobijanje novih generacija koje još strastvenije mrze, a ne znaju ni koga ni zbog čega. Mladima se servira princip tuđe odgovornosti i tuđe krivice. Primera radi, dok Srbija nije ispala iz takmičenja mrzeli su nas samo FIFA i sudije, a sada nas mrzi ceo svet.  Očigledno ni nama ne manjka mržnje, ako je suditi prema pisanju nekih poslanika“, kaže se u saopštenju Pokreta Centra i poslaničkog kluba Slobodni poslanici .

U saopštenju se takođe navodi da određenim poslanicima kao da nije jasno da nisu na stadionu i da se stepen njihovog patriotskog  junačenja ne meri pozivom na mržnju i nasilje već dobrim rešenjima i delima za buduća pokolenja. Neodgovorno ponašanje poslanika već sada ima za posledicu da se i funkcioneri opozicionih stranaka, među kojima ima i odbornika, javno ponose netrpeljivošću prema susedima, a na dalje se takav model ponašanja prenosi  i na građane.

„Moć narodnog poslanika i drugih funkcionera koji su birani ne leži samo u tome što može da zastupa stavove i ideologiju za koju su se opredelili njegovi birači, već i u tome što svojim uticajem može, na mnogo načina, moralno oblikovati birače. Da li su svi narodni poslanici i političari u stanju da shvate domet sopstvenog delovanja, da li su svesni koliku odgovornost njihovo delovanje ima na mlade generacije ili se sve svodi na parlamentarno i političko preživljavanje, gotovo da nema dileme” , kaže se u saopštenju  gde se citiraju i tvitovi  Vjerice Radete , poslanice SRS , Boška  Obradovića, lidera Pokreta Dveri , Srđana Noge .

„E sad svi ovi što dele sreću i zadovoljstvo sa ustašama  i što su izbljuvali svu svoju “kulturu
i vaspitanje”, uglas sa Tomsonom Bojnu sa  Čavoglave . Možda nešto shvate” , poručuje u tvitu Radeta . U drugom tvitu  ona kaže  da to što je Đoković pobedio ne treba zaboraviti da je navijao za ustaše .  Slobodni poslanici i svom saopštenju  citiraju  i tvitove  lidera Dveri : “ Ako se radujem što gube savremene ustaše – ne znači da volim što  pobeđuju svevremeni britanski rasisti i imperijalisti . Teško je reći ko nam je bio veći dušmanin: da li ustaško – vatikanski koljači  iz Jasenovca ili zločinci iz Londona  u smokingu sa belim rukavicama ?

Pokret Centra još jednom podseća na više puta izneverena očekivanja birača posebno u domenu prikrivanja težnje za vođenjem ekstremističke politike prema susedima Srbije, gde prednjači sejanje mržnje prema Hrvatima i Albancima, ali se ne štede ni drugi narodi koji se etiketiraju kao vekovni mrzitelji srpskog naroda. Pozivamo javnost i sve razumne ljude da prepoznaju i osude ovakvo ponašanje visokih funkcionera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari