I Esad Džudžo kandiduje listu na izborima za BNV 1Foto: N. Kočović

Nekadašnji predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo najavio je da će predvoditi listu na izborima za novi saziv tog nacionalnog saveta Bošnjaka Srbije koji su zakazani za 13. novembar.

Džudžo je na konferenciji za novinare rekao da iza “Bošnjačke liste” stoji Bošnjački demokratski savez Sandžaka, na čijem je on čelu, da će imati 19 kandidata i da će im slogan biti “Jer me se tiče”.

On je smenjen sa mesta predsednika BNV 2018. godine, a kao glavni motiv zbog kojeg je rešio da učestvuje na izborima za novi saziv naveo je “deblokadu zaustavljenog procesa ostvarivanja prava bošnjačke nacionalne zajednice”.

“Od 24. juna 2018. godine je zaustavljen proces ostvarivanja prava Bošnjaka i tu je država najmanje kriva, nju morate da naterate da biste ostvarivali svoja prava. Isključivi krivac je ovaj saziv BNV, oni su zaboravili na svoje obaveze, osim slikanja, potpisivanja nekih navodnih sporazuma i upućivanja čestitki”, poručio je Džudžo.

Kazao je da će glasačima kandidovati svoje rezultate ostvarene tokom rukovođenja BNV, poput ozakonjenja nacionalnih simbola i praznika Bošnjaka Srbije, uvođenja bosanskog jezika u obrazovni sistem i javnu upravu Srbije, kao i uspostavljanja celokupne nastave na bosanskom jeziku, kao ravnopravnog modela nastave sa svim drugim jezicima u državi.

Republička izborna komisija do sada je proglasila tri liste na izborima za BNV – “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković” i “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”, a Džudžo je ocenio da su to tri bošnjačke političke opcije koje nisu imale senzibiliteta za procese kojim se on bavio.

“SDA Sandžaka je politički i kulturno organizovala Bošnjake, ali je u poslednje vreme izgubila kompas. SDP i Rasim Ljajić do sada nisu bili zainteresovani za ovu priču, ali pozdravljam odluku da se posvete rešavanju identitetskih i nacionalnih prava Bošnjaka. Muftija Muamer Zukorlić je ostavio pečat, ali ono što je ostalo iza njega je generalno loša stvar”, istakao je Džudžo.

On je dodao da računa na glasove birača koji su nezadovoljni radom sve tri opcije, nezavisnih intelektualaca i ljudi sa stavom.

Univerzitetski profesor i kandidat za većnika Redžep Škrijelj kazao je da “Bošnjačku listu” čine poznati ljudi, koji su dali doprinos sveukupnoj demokratizaciji i ostvarivanju bošnjačkih nacionalnih prava, nezadovoljni trenutnim stanjem.

“Na nekim listama su kandidati koji su opstruirali proces ostvarivanja prava Bošnjaka, 40 odsto njih nema elementarnu predstavu o funkcionisanju BNV i njegovom delatnošću. Ipak, očekujemo da ćemo sarađivati sa svima, pružićemo ruke i pokušati da ostvarimo saradnju, da ne dođe do polarizacije koja je prisutna”, poručio je Škrijelj.

Oni su pozvali Bošnjake, pogotovo one koji su se ranije izjašnjavali kao Muslimani, da izađu na popis i “anomaliju iz komunističkoj perioda skinu sa vrata”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari