I Eskobar “u trci” za Palmerovog “naslednika” 1Gabrijel Eskobar u razgovoru sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u oktobru 2019, Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

U diplomatskim krugovima u Vašingtonu se uveliko spekuliše da je Gabrijel Eskobar, koji je trenutno “na službi” u Beogradu jedan od kandidata za “naslednika” Metjua Palmera na visokoj poziciji u Stejt departmentu.

To tvrdi nezvanično za Danas onlajn zapadni diplomata, govoreći o očekivanim kadrovskim promenama. 

Kako saznajemo, ukoliko Gabrijel Eskobar preuzme posao zamenika pomoćnika državnog sekretara, koji Palmer već duže vreme obavlja u Stejt departmentu, to će podrazumevati da će postati i novi specijalni predstavnik Amerike za Zapadni Balkan, odnosno da će biti uključen u dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izvor iz Vašingtona objašnjava da Eskobar “poznaje situaciju na Zapadnom Balkanu kao svoj džep,  možda i bolje od Palmera, koji se smatra izuzetnim stručnjakom za ovaj region”, te da ima “diplomatski staž na kojem bi mu mnogi pozavideli”.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, Gabrijel Eskobar je imenovan za zamenika ambasadora u Beogradu u avgustu 2019, gde je obavljao dužnosti otpravnika poslova do dolaska ambasadora Entonija Godfrija.  Prethodno je kao viši savetnik ambasadora bio zadužen za sektor za ekonomska pitanja u Američkoj ambasadi u Bagdadu, gde je tokom većine mandata obavljao funkciju zamenika ambasadora.

Na “spisku” njegovih prethodnih dužnosti nalaze se i sledeće funkcije: koordinator za kubanska pitanja u Birou za Zapadnu hemisferu u okviru Stejt departmenta u periodu 2017 -2018, zamenik ambasadora u Američkoj ambasadi u La Pazu u Boliviji u periodu 2014-2017, generalni konzul u Američkom konzulatu u Pešavaru u Pakistanu u periodu 2013-2014,  vođa američkog tima za rekonstrukciju u oblasti Kirkuka u Iraku u periodu 2009-2010…

U periodu 1998-2001, Gabrijel je imao četiri uzastopna mandata na Zapadnom Balkanu, uključujući poziciju šefa kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banja Luci, šefa Kancelarije američke ambasade u tom gradu, zamenika šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici i šefa Političkog odeljenja u Beogradu, odmah nakon ponovnog otvaranja Ambasade 2001. godine. U Birou za evropska pitanja, obavljao je funkcije savetnika za politička i ekonomska pitanja u Američkoj ambasadi u Lisabonu, zamenika političkog savetnika u Rimu, službenika za političko-vojna pitanja u Pragu, i vice konzula u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari