I Milošević je odbio da primi Holbrukov papir kojim se nagoveštava bombardovanje Srbije 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV (arhiva)

“Dosta je uobičajena praksa u diplomatiji da političari odbijaju da prime neko pismo, dokument, papir. Stoga nije ni neuobičajeno to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da primi papir koji su nameravali da mu uruče evropski izasanici za Kosovo. Uostalom u prošlosti Srbija pamti sličnu situaciju i vezana je za Slobodana Miloševića i Ričarda Holbruka, tadašnje američkog državnog sekretara”, kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Napominje da je Holbruk u svom dnevniku vrlo lepo opisao tu situaciju u kojoj je nekadašnji predsednik Srbije, Milošević odbio da primi pismo u kome ga obaveštavaju o mogućem bombardovanju. “ Zanimljivo je da je Holbruk tu Miloševićevu odluku nazvao diplomatskom veštinom”, napominje Janjić i dodaje da je jasno da je Vučić, pre nego što je odbio papir izaslanika znao šta u njemu tačno piše.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas iz Njujorka da su Miroslav Lajčak i savetnici Emanuela Makrona i Olafa Šolca u Beograd, prilikom poslednje posete, doneli neki papir u Beograd koji je on odbio da primi. Taj nacrt sporazuma Beograda i Prištine koji je objavio Albanian post, navodno su , kako je rekao pripremili Nemačka i Francuska.

“ Vučiću su izaslanici Makrona i Šolca sadržaj papira predstavili, a njegova procena je bila da to primi k znanju, ali da ne prima nikakav papir. To može biti dobar propagadno politički trik Vučića koji ne proizvodi nikakve tragične posledice, a osim toga ne mora da znači da će taj papit i dalje biti u igri”, ističe Janjić.

On dodaje da će se možda u međuvremenu pojaviti neki drugi papir, i koji će možda sadržati i stavove predsednika Srbije, jer u aktulenom papiru takvih stavova nema .

“ U izgradnji sopstvene političke ličnosti, Vučiću je bitno da je pokazao da je informisan i da je već preduzep poteze vezane za KiM. Ti potezi videlo su se na sednici Skupštine Srbije, kada je on u dva dana pokušao da pripremi javnost da će se nešto dogoditi u pregovaračkom procesu. Obzirom da je papir deo aktivnosti Makrona i Šolca, jasno je da je ovo priprema za sastanak u Berlinu, kaže Janjić.

 

On primećuje da je Srbija podeljena danas kao devedesetih i da kod nas ne postoji jasna vizija suočavanja sa problemom Kosova, ali nažalost ni jasan okvir kome pripadamo- evroatlanskim integracijama ili ruskoj interesnoj sferi.
Vučić je iz Njujorka, sa zasedanja Generalne skupštine UN poručio da je pročitao papir koji su mu doneli izaslanici Šolca i Makrona.

“ Znajući šta će da se zbiva, odbio sam da ga primim. Ne mogu da kažem da sam četiri stranice mogao da zapamtim posle petnaestominutnog čitanja. Jasno je da do objavljivanja nije došlo sa srpske strane. Da li su objavili Albanci ili neko drugi, zato što mu to odgovara koristeći medije, potpuno mi je svejedno. Da li je to sasvim tačno ili nije, ja ne mogu svakog detalja da se setim, ali znam šta su bile nečije ideje“, rekao je Vučić za televiziju Pink iz Njujorka.

Naveo je da je već slušao neke ideje koje su napisane u tom papiru, ali da ne postoji mogućnost da Srbija pusti Kosovo u UN. Ukazao je i daće problema biti i ako se prihvati i ne prihvati taj papir.

 

U tekstu koji je objavio Albanian post, a na koji se Vučić referiše navodi se da će sporazum o normalizaciji odnosa biti potpisan 2023. godine, kojim Srbija faktički prihvata realnost Kosova kao nezavisne države, ali ga formalno ne priznaje.

U kasnijoj fazi, hipotetički nakon 10 godina, kada je EU spremna da se proširi i uključi Zapadni Balkan, dolazi do sporazuma o uzajamnom priznavanju, kao preduslov za članstvo obe zemlje u EU.
Sporazumom je predviđeno (ako predlog bude prihvaćen) Kosovo će priznati pet zemalja Evropske unije koje ga još uvek nisu priznale, dok će Srbija imati koristi od ogromne finansijske pomoći, ekonomske pomoći i biće priznata kao sila regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari