I Nemačka izabrala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan 1Wikipedija

Bivši poslanik Bundestaga za Zelene Manuel Zaracin zvanično je imenovan za specijalnog izaslanika Nemačke za zapadni Balkan, prenosi portal European Western Balkans.

Izjavu povodom njegovog imenovanja dala je danas ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

“Odlučili smo da imenujemo Manuela Zaracina za specijalnog izaslanika savezne vlade za države Zapadnog Balkana. Posebno sam srećna zbog toga i znam koliko je on strastveno posvećen interesima Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da su posebno u trenutnoj sitaucija, stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana glavni strateški priroriteti Nemačke.

“Kao Savezna vlada, kreirali smo mesto specijalnog izaslanika kako bismo zajedno sa šest država na veoma ciljan način radili na perspektivama razvoja i kako bismo im pružili najbolju moguću podršku u tekućim reformskim procesima. Manuel Zaracin će blisko sarađivati sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčkaom i visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Kristijanom Šmitom”, zaključeno je u saopštenju.

Reagujući na tu izjavu, Zaracin je na Tviteru napisao da je Zapadni Balkan ne samo geografski u srcu Evrope, već je i u srcu evropske ideje. “Drago mi je da služim kao specijalni izaslanik sa našim partnerima, u regionu i sa region”, napisao je on.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson imenovao je početkom decembra ser Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu, saopštila je Ambasada Velike Britanije.

Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose, za Danas da je tim povodom rekao da je to za pohvalu i da će EU morati ozbiljno da razsmisli o svojim kadrovskim rešenjima.

Janjić je rekao i da Britanci najbolje mogu da pošalju poruku „ako hoćete sa Rusijom, obrisani ste za EU i NATO“

I Sjedinjene Američke Države, odnosno predsednik Džo Bjaden, ima svog specijalnog izaslanika Gabrijela Eskobara.

O njegovom postavljenju pisao je Danas još u avgustu prošle godine.

Izaslanika za dijalg Beograda i Prištine ima i Evropska unija i to je Miroslav Lajčak

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari