I ove godine bez rasprave u skupštini o budžetu 1

Poslanici su tokom novembra radili u plenumu svega devet dana i usvojili 25, a započeli raspravu o 62 zakonodavna akta među kojima je i Predlog zakona o budžetu za 2019. godinu, koji je četvrta tačka dnevnog reda.

U skupštinsku proceduru Predlog zakona o budžetu ušao je 23. novembra, a na dnevnom redu našao se četiri dana kasnije, iako Poslovnik propisuje da budžet treba da bude u proceduri minimum 15 dana. Zajedno sa budžetom sa sledeću godinu, na dnevnom redu su i predlozi zakona o igrama na sreću, Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, stečaju ulaganjima, Fondu za nauku Republike Srbije, predlozi zakona o potvrđivanju nekoliko međunarodnih sporazuma…

Sredinom meseca organizovano je i prvo javno slušanje u ovoj godini. Odbor za zaštitu životne sredine organizovao je javno slušanje o Predlogu zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, koji je podnela narodna poslanica Maja Gojković. Predlog zakona je uvršten u dnevni red Četvrte sednice Drugog redovno zasedanja po hitnoj proceduri. Inače, broj javnih slušanja je naglo opao posle 2015. Godine kad ih je bilo 14. Sledeće godine broj je bio duplo manji, a u 2017. godini održano je samo jedno javno slušanje.

Vlada je i ovog poslednjeg četvrtka u mesecu odgovarala na poslanička pitanja. Za razliku od prošlog meseca, predsednica Vlade Ana Brnabić ovaj put nije došla u parlament. No, baš kao i prošlog meseca pitanja ministrima je uspelo da uputi samo pet narodnih poslanika.

U toku meseca došlo je i do promene sastava poslaničkih klubova. Poslanički klub Dosta je bilo prestao je da postoji kad ga je napustio veći deo pređašnjih članova, koji su osnovali novu poslaničku grupu – Politika mora biti drugačija. No, ubrzo potom Dušan Pavlović, Jasmina Nikolić i Ratko Jankov vrtili su mandat, te je i nova poslanička grupa raspuštena jer nema pet poslanika  koliko je uslov za formiranje poslaničkog kluba.

Podsetimo da je početkom meseca usvojeno nekoliko važnih zakona, kao što su Zakon o lobiranju, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Iako su nevladine organizacije i stručna javnost upozoravali na loša rešenja u predlozima ovih zakona, svi su usvojeni bez većih izmena.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Detaljnije o dešavanjima u parlamentu u novembru, pročitajte u timeline-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari