I u novoj Vladi Srbije nema ministara iz Niša 1Zvezdan Milovanović, Foto: Facebook

U novoj Vladi Srbije nema nijednog ministra iz Niša, što je nastavak dugogodišnje političke prakse da u ministarskim foteljama nema Nišlija i političara sa juga Srbije.

U prethodnih osam godina, od kako je Srpska napredna stranka na vlasti, Nišlije nisu zauzele nijedno mesto u Republičkoj vladi, mada je slična situacija bila i u prethodnom periodu dok je na vlasti bila Demokratska stranka.

Iako je poverenik GO SNS u Nišu, Zvezdan Milovanović bio je „siguran“ kandidat za ministra telekomunikacije, pošto je navodno tako sredinom avgusta odlučio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ni on nije dobio ministarsko mesto.

U javnosti se spekulisalo da je moguća kandidatkinja za ministra pravde poslanica iz Niša Jelena Žarić Kovačević, ali ni ona nije postala ministarka.

Milovanović je, inače, bio u oštroj trci za „prvog čoveka Niša“ ali se Vučić navodno opredelio da tu funkciju poveri Dragani Sotirovski, načelnici Nišavskog okruga, a da on postane ministar za resor telekomunikacije.

Najavljeno je bilo da bi Vlada Srbije trebalo da dobije neka nova samostalna ministarstva, a između ostalih i za ovaj resor, koji je pri Ministarstvu za trgovinu i turizam.

Vest da će Milovanović biti ministar objavila je i TV Kopernikus, koja je u vlasništvu porodice Milovanović. Izvori Danasa smatraju da je iznenađenje da Milovanović nije postao ministar pošto se dosta dobro kotira kod predsednika naprednjaka.

„On i njegov brat blizanac Srđan, koji je prodao državnoj telekomunikacijskoj kompaniji Telekom svoje podružnice kablovskog operatera za skoro 200 miliona evra, i tim novcem kupio Prvu i O2 televizije, veliki su finansijeri SNS“, kažu naši sagovornici.

Milovanović nije želeo da odgovori na pitanja Danasa zašto nije postao ministar, iako je sam prethodno najavio da će biti na ministarskoj funkciji, i kako to da među ministrima opet nema nikoga iz Niša i juga Srbije.

„Sastav Vlade predstavlja kontinuitet uz uvažavanje predizbornih obećanja pobedničke koalicije ‘Aleksandar Vučić – za našu decu’ kao i objavljenim postizbornim ciljevima u šest tačaka. Ja ostajem na političkoj funkciji poverenika GO SNS Niš. Već 28 godina sam u sopstvenom privatnom biznisu tako da imam previše obaveza i bez državnih funkcija i poslova“, rekao je on.

Za Ivanu Petrović, urednicu Siti radija, „čudan je izostanak političara južno od Kragujevca u sastavu Vlade“.

„Među ministrima nema nikoga iz Niša, iako su se bar dva imena pominjala kao potencijalna rešenja za neka ministarstva. Zašto i kako je izostalo poverenje Milovanoviću povereniku SNS-a da preuzme neki od resora? Moja razmišljanja idu u dva pravca. Jedan je da je Vučiću sugerisano da bi njegovo postavljenje na mesto ministra telekomunikacija bilo jasni konflikt interesa s obzirom na sva dešavanja oko Telekoma ali i činjenicu da se radi o vlasniku kablovskog sistema“, kaže ona.

Petrović dodaje da je jedan od razloga mogao da bude i procena da bi Milovanović mogao u nekom trenutku da preuzme kormilo grada Niša.

„Ukoliko se ispostave ispravnim spekulacije, kojih takođe ima da je aktuelna gradonačelnica u perspektivi viđena za čelnu osobu RTS. Sve je to naravno u zoni spekulacija. Treba sačekati i konačno objavljivanje ministra bez portfelja. Ukoliko se ispostavi da je ispravno nagađanje da će to biti Novica Tončev, Vučić će time poentirati na dva fronta. Imaće pokriće za evidentno izostavljanja juga Srbije iz Vlade a i primiriće neugodnog Tončeva, čiju lokalnu vlast u Surdulici uprkos svemu SNS nije uspeo da uzurpira“, smatra urednica.

Prema njenim rečima, što se formiranja Vlade tiče, nažalost, nije bilo većih iznenađenja.

„Imena koja su se mesecima provlačila kroz spekulacije se nalaze na spisku ministara. Neko je pravilno primetio da ovaj sastav Vlade odražava aktivnost članova na Tviteru. Ne čudi ni povećanje broja ministarstava s obzirom na činjenicu da su brojni apetiti morali da se zadovolje. Ne čudi čak ni ministarsko mesto Gordane Čomić jer je spin mašinerija pravilno procenila da će taj izbor te polemike oko njega u javnom prostoru dodatno oslabiti ionako krhku opoziciju, ali i da će skrenuti pažnju sa mnogo spornijih rešenja u sastavu nove vlade“, kaže Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari