"Srbi se plaše, ali treba da prijave maltretiranje od strane Kosovske policije": Srbin koji tvrdi da je proživeo prekomernu silu kosovskih policajaca na Jarinju podneo prijavu PIK-u 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Igor Dašić, iz Zvečana, podneo je prijavu Policijskom inspektoratu Kosova (PIK) protiv kosovskih policajaca koje optužuje za prekomernu upotrebu sile, raspirivanje verske i nacionalne mržnje. On javnost krajem decembra prošle godine obavestio da je doživeo policijsku brutalnost na prelazu “Jarinje”, zbog toga što, kako kaže, ga nije nazvao granicom.

Traži dicisplinski postupak i internu stragu, odnosno ispitivanje svedoka, suočavanje sa vinovnicima incidenta i pregled snimaka nadzornih kamera.

Zbog svega, navodi, razgovarao je i sa predstavnicima srpskog civilnog društva na Kosovu, ali i predstavnicima određenih međunarodnih organizacija, a takođe čeka i poziv inspektorata.

Nakon što je stigao na Jarinje i kada je predao dokumenta službeniku, ovaj ga je upitao da li ima papire za psa koji se nalazio u kolima. Kako kaže, pitanje je bilo više kroz šalu, ali, nakon što je Dašić izgovorio da papire ima, ali da ih nije poneo jer je više puta prelazio “prelaz” kada mu ih niko nije tražio, više policijskih službenika su mu uzela objašnjavati da to nije prelaz već “granica”, kada su ga počeli navodno vređati.

Dašić je, po sopstvenom svedočenju, odbio naređenje da pomeri automobil i da se vrati u centralnu Srbiju, rekavši da se ne pomera dok ne dođu novinari da vide kako se službenici ophode prema građanima.

Zavrnuli su mu ruke i krenuli da ga, tvrdi, vuku ka delu prelaza iza kontejnera gde je mrak i nema kamera. Tada je dobio i udarac u potiljak od jednog od službenika, napominje.

“Znaš koliko sam mržnje osetio od njih, a najmlađi ima 55 godina. Vezali su mi lisicie, ugasili lisice. Mislili su još jedan Srbin, ubićemo ga od batina, a mi ćemo po selu da pričamo kako sve veliki UČK borci”, navodi naš sagovornik.

Kako kaže za naš list, u prijavi PIK-u opisao je ceo slučaj i napomenuo da je držan dva sata u prostoriji bez video nadzora, da je preko dva sata imao lisice, te da su se u toj prostoriji smenjivali jedan po jedan službenik koji su mu govorili da će “naučiti koji zakon ovde (na Kosovu) vlada”.

Dašić napominje da ovo nije izolovan slučaj, već, kako kaže, postoji šablon za maltretiranje i plašenje Srba od strane Kosovska policija. To je, poručuje, i cilj njegove prijave PIK-u – da se utvrdi odgovornost službenika i njihovih nadređenih, kao i da se otkrije šta je uzrok takvog ponašanja, nereagovanje nadležnih na prijave ili širi politički plan režima Aljbina Kurtija.

Takođe, želi da motiviše svoje sugrađane da takođe prijavljuju probleme sa policijom koji do sada, navodi, to nisu činili i zbog nepostojanja odgovora institucija, ali i zbog straha da će time biti na meti još veće represije.

“To je strašno, postoji veliki strah kod Srba dole. Postoji mišljenje da čak i kada reaguješ da samo stavljaš boju sebi da te još više malteretiraju. Hoću da tome stanem na put, ne kao Igor Dašić, nego kao građanin Zvečana. Pričaju kako je to najveća demokratija, kako institucije perfektno rade, hajde da se makar reaguje ka tom sistemu i zato mi je vrlo potrebna javnost, da nateramo te ljude da rade. Treba da znaju da će biti posledica unutar tog sistema za svaki problem koji naprave Srbima”, navodi Dašić.

"Srbi se plaše, ali treba da prijave maltretiranje od strane Kosovske policije": Srbin koji tvrdi da je proživeo prekomernu silu kosovskih policajaca na Jarinju podneo prijavu PIK-u 2
foto: Privatna arhiva

Pita da li se policajci ponašaju tako zato što im je rečeno da delaju tako prema građanima ili zato što znaju da neće imati nikakvih zakonskih posledica.

Kako ukazuje, 10-15 Srba je u zatvoru zbog sličnih situacija kao što je njegova, a nakon što je izašao u javnost dobio je, navodi, više desetina poziva sugrađana koji su imali slična loša iskustva sa policijskim službenicima KP.

Dašić je siguran da bi i sam završio u zatvoru da nema kontakte u civilnom sektoru i medijima, ali nije siguran da se slično ophođenje policajaca ne bi ponovilo kada bi ponovo pokušao da pređe na teritoriju KiM.

Dašić je, navodi, i ranije imao neprijatnih situacija sa kosovskim policajcima.

“Jednom prilikom me zaustavio me policajac, obratio se na albanskom, da bi mu ja odgovorio da ga ne razumem i da mi kaže na srpskom. On se namrštio, upitao sam ga da li zna engleski, on mi kaže da ne. Ja mu pokazujem prstima da su srpski i albanski jednaki, i tu me on uhvati za ruku, Na sreću zvao je šefa smene, koji me je pitao šta sam mu rekao. Nakon što sam mu objasnio da sam pokazao da imam pravo da mi se obraća na srpskom kao službeno lice, odgovorio mi je da policajac pomislio da ga provociram. Tu se smanjila tenzija. Isto se desilo sa Milentijem Jakšićem, aktivistom “Za Zubin Potok” , samo što su njega izvukli iz auta, prebili i pritvorili, a nakon dva tri dana u mediima to je nestalo”, prepričava Dašić situaciju koju smatra dobrim primerom za „šablon“ o kojem je govorio.

Igor Dašić je i ranije u javnosti kritikovao Kosovsku policiju. Pokrenuo je, u oktobru mesecu, peticiju građana Kosovske Mitrovice, Zvečana, Lepsoavića i Zubinog Potoka sa zahtevom za povlačenje kosovskih specijalnih jedinica i uklanjanje njihovih baza sa severa Kosova, koja je predata je svim relevantnim međunarodnim institucijama na Kosovu, saopštili su pokretači peticije. Peticiju do predaje potpisalo 1080 građana, rečeno je tada.

Šta su iz PIK-a rekli za Danas?

Naš list je pisao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, Policijskom inspektoratu Kosova i Kosovskoj policiji. Iz PIK-a nam je rečeno da nisu primili nijednu žalbu iz Zvečana, ali da će, po službenoj dužnosti, informacije proveriti.

Na pitanje da li postoji mogućnost da je prijava zavedena na opštinu/grad Leposavić, s obzirom da se sve desilo na Jarinju koje je teritorijalno deo ove opštine, ali odgovor do zaključivanja broja nismo dobili.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari