Pripadnici pogranične policije Kosova priveli aktivistu Građanske inicijative "Za Zubin Potok" 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Aktivista GI „Za Zubin Potok“, Milentije Jakšić, pušten je večeras nakon višečasovnog zadržavanja i ispitivanja u policijskoj stanici u Zubinom Potoku.

Na teret mu se stavlja krivično delo „ometanje službenika u vršenju službene dužnosti“, potvrđeno je večeras za KoSSev iz Kosovske policije.

Pripadnici pogranične policije Kosova danas su nedaleko od prelaza Brnjak priveli aktivistu Građanske inicijative „Za Zubin Potok“ Milentiju Jakšića, preneo je portal Kossev.

Iz policije su naveli da se Jakšić „drao“ na službenike, da je odbijao da posluša njihova naređenja i da se potom opirao privođenju, te da su morali da „upotrebe neophodnu fizičku silu“, dok sa druge strane, lider te inicijative Milija Biševac tvrdi da je Jakšić pretučen i da ima vidljive povrede.

Jakšić se u prepodnevnim satima kretao automobilom iz centralne Srbije ka teritoriji Kosova.

Zamenik komandira Kosovske policije za region sever Veton Eljšani rekao je za Kossev da se Jakšić, nakon što je ušao na Kosovo, navodno zaustavio kod baze pogranične jedinice, koja je na svega nekoliko desetina metara od prelaza, te da je potom navodno bio „drčan“ i „drao“ se na službenike.

Tvrdi i da se Jakšić zatim opirao privođenju, a da su službenici koristili „neophodnu fizičku silu kako bi ga stavili pod kontrolu“.

Kosovska policija ga tereti za „neposlušnost naređena službenog lica“, dok ujedno, kako Eljšani navodi, treba da se utvrdi da li će biti optužen i za navodni napad na službeno lice.

Jakšić je nakon privođenja odveden u policijsku stanicu u Zubinom Potoku. U toku je ispitivanje.

Biševac je za Kossev rekao da je ispred policijske stanice u Zubinom Potoku, te da se očekuje dolazak advokata, dodavši da dugo nisu mogli da dobiju potvrdu gde se nalazi Jakšić, što je „faktički jedna vrsta kidnapovanja“.

On je u međuvremenu video Jakšića i razgovarao sa njim, navodeći da su službenici pogranične policiije pretukli Jakšića i da ima vidljive povrede glave.

Pozivajući se na navode Jakšića, Biševac za kaže da je privođenju prethodio „verbalni sukob“ sa policijskim službenicima i da Jakšić nije hteo i ne zna da govori albanski, dok su policajci govorili na albanskom i pokušali su da ga privedu. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari