Igor Novaković: Tenzije na Kosovu su kapric Prištine i Kurtija 1

Evenutalni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, mogao bi da bude delotvoran za smirivanje tenzija jer je u trenutnom političkom kontekstu lako pronaći dogovor, ističe Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC Fonda za Danas.

Novaković je analizirao situaciju i podizanje tenzija na Severu Kosova, gde je danas stanje nešto mirnije, a administrativni prelazi odblikirani uz obećanje Prištine da će odložiti primenu mera reciprociteta koja podrazumeva zamenu registarskih tablica i ličnih dokumenata.

Poziv sa najviših instanci iz Brisela da se Vučić i Kurti sastanu, prema oceni Novakovića mogao bi da bude delotvoran jer se u konkretnom sporu ne postavlja pitanje da li su recipročne mere koje uvodi Kosovo problematične ili ne, one su već dogovorene u okviru Briselskog procesa, samo je pitanje trenutka primene.

„Ovde je pitanje koji je status Srba na Severu i ovo je još jedna vrsta pritiska na Srbe što se tiče integracije. Treba imati u vidu da je velika većina Srba odavno uzela kosovska dokumenta tako da je to deplasirano. Tenzije koje su podignute zbog zamene dokumenata su čist kapric Prištine jer su verovatno i znali kakvu će reakciju izazvati. U tom kontekstu vrlo je lako pronaći dogovor“, naglasio je Novaković.

On dodaje se verovatno radi o jednostranim potezima Kurtija, koji nisu ohrabreni od strane Sjedinjenih Amerićkih Država kao što se na prvi pogled možda čini, jer ni SAD ne odgovara otvaranje novog žarišta, pored rata u Ukrajini.

„Tu je stvar verovatno da je Kurti procenio da je u pitanju status kvo i da će doći do težih i jačih pritisaka na njega i on ovim potezima želi da promeni situaciju na terenu“, naglasio je Novaković.

Posledica toga je, nažalost, najteža za građane Kosova i Srbe na ovoj teritoriji, navodi on.

„Sve smo udaljeniji od integracije srba u kosovsko društvo. Umesto normalizacije, sve je gora situacija na terenu“, kaže Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari