Ilić: Radujem se da sednem sa Tomom i da se ispričamo 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Tomislav Nikolić je imao šanse da aktivno zaplovi u političke vode samostalno pred predsedničke izbore.

Tada je svakako mogao da bude ozbiljan kandidat i centar okupljanja jednog dela opozicije i jednog dela nezadovoljnih iz SNS, ali posle te propuštene šanse deluje mi nerealno da on može ponovo da se vrati u političke vode, pogotovo što mi ne deluje kao neko ko je pun energije i snage da bi mogao da gura neku vrstu opozicionog delovanja. Osim toga, kada Nikolić sve sabere i oduzme, svakako će na prvo mesto staviti sve ono što sada ima, sve privilegije i neće to reskirati – kaže u razgovoru za Danas politički analitičar Dragomir Anđelković. On tako odgovara upitan da komentariše najavu da bivši predsednik Srbije i osnivač Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić pokušava da se politički reaktivira.

Informacija da Nikolić okuplja nezadovoljne u SNS prvi put se pojavila nedavno na društvenim mrežama, da bi vrlo brzo dospela i na naslovne strane medija. Sagovornici Danasa tvrde da nije novost da u Srpskoj naprednoj stranci ima nezadovoljnih, pogotovo među osnivačima stranke koji su ostali van bilo kakvih funkcija, dok su dobre pozicije zauzeli preletači iz drugih stranaka. To, kako navode sagovornici Danasa iz SNS, ne znači da će nezadovoljni utočište potražiti kod Nikolića, koji je sada već odavno van politike i koji ima veoma male šanse da se aktivno vrati na scenu.

„Nikolić danas ne može da računa ni na one svoje najbliže saradnike, koji su godinama slovili za „Nikolićevu struju“, jer je i njima jasno da je aktuelni predsednik SNS danas na vrhuncu moći i da nije uputno okretati mu leđa u ovom trenutku. Svesni su da bivši predsednik Srbije i osnivač SNS nema baš nikakvu snagu da smeni Vučića“, ističe naš sagovornik iz SNS. Dodaje da je tačno da je Nikolić skrajnut, ali da je on sam na to pristao birajući privilegije.

LJubiša Stojmirović, poslanik Srpske napredne stranke, kaže za Danas da je ubeđen da od ponovnog Nikolićevog političkog aktiviranja nema ništa i da je to čisto senzacionalistička vest koju je neko proturio iz samo njemu znanih razloga.

„Nikoliću bi to bila velika greška, jer je on nakon odlaska sa mesta predsednika Srbije trebalo potpuno da se povuče u jedan miran idiličan život i za to je imao mogućnosti. Narod je trebalo da ga zapamti samo kao predsednika Srbije. Kada bi se vratio u politiku, napravio bi veliku grešku koju je napravio i (Boris) Tadić, padajući sa konja na magarca, ali verujem da je Toma toliko mudar da tako nešto neće da uradi“, kaže Stojmirović.

Dodaje da svugde ima nezadovoljnih, pa i u SNS, jer svako sebe vidi u mnogo boljem svetlu nego što zaista jeste. On napominje da i ako ima nezadovoljnih, ne veruje da bi ti ljudi prišli Nikoliću, jer formiranje stranke je organizaciono težak i finansijski zahtevan posao.

„U vreme kada se Srbija suočava sa velikim problemima formiranje stranke, bio bi i Nikolićev nekorektan potez u pravljenju bespotrebnog razdora“, zaključuje Stojmirović.

Da Nikolić ne može baš da računa ni na saradnju sa delom opozicije, potvrdili su nam juče sagovornici iz DSS i Narodne stranke.

„Niko iz DSS nije razgovarao sa Nikolićem. Reciklaža je uvek bolja u ekologiji nego što je u politici. Neverovatno je pri tome da više niko nikog ne pita koji su mu politički stavovi, već s kim bi ko mogao na ovoj, inače, previše promiskuitetnoj političkoj sceni. Što se nas tiče, nastavljamo da gradimo novi DSS sa jasnim političkim stavovima“, kaže lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović za Danas.

Sličan odgovor juče smo dobili i iz Narodne stranke. NJen potpredsednik Miroslav Aleksić kaže da nikada niko iz NS nije niti će razgovarati sa bilo kim iz SNS i njihovom ružičastom koalicijom, pa ni sa Nikolićem.

„Mi smo od osnivanja stranke najoštrija opozicija Vučićevom režimu i zajedno sa partnerima u Savezu za Srbiju želimo da spasimo Srbiju, a ne da rušimo Vučića i Pink koaliciju. NJih će srušiti prevareni i osiromašeni narod, jer su uništili zemlju. Nikolić je imao svoju ulogu u tome, snosiće odgovornost kao i drugi“, kaže Aleksić.

Velimir Ilić, lider Nove Srbije, nedavno je za Danas rekao da ga je Nikolić razočarao i da je prokockao šansu koju je imao.

„Nisam se još video ni čuo sa Nikolićem, ali se unapred radujem da sednem sa Tomom i da se ispričamo“, rekao nam je juče Ilić. U intervjuu za Danas pre nekoliko meseci Ilić je objavio i da radi na formiranju nove desnice i da zato razgovara sa mnogima sa tog političkog polja.

Dragomir Karić kaže za Danas da njegov Pokret snaga Srbije nije nezadovoljan svojom pozicijom u okviru koalicije sa SNS, da bi sa bilo kime vodio pregovore ili dogovore oko stvaranja bilo kakvih političkih frakcija.

Bivši predsednik Nikolić juče, po već ustaljenom običaju, nije odgovarao na naše pozive i poruke, tako da nismo ni bili u mogućnosti da proverimo istinitost medijskih spekulacija.

Proslava

Kao i uvek poslednjih godina, mediji spekulišu da li će se Tomislav Nikolić pojaviti na obeležavanjima bilo stranačkih godišnjica ili krsne slave, u prostorijama Srpske napredne stranke. Kako je najavljeno na sednici Glavnog odbora SNS 24. septembra, Srpska napredna stranka obeležiće u Kraljevu 21. oktobra 10 godina postojanja, dok će u mnogim mesnim organizacijama biti, kako je rekao Aleksandar Vučić, organizovane male proslave. Kraljevo je, po njegovim rečima, odabrano zbog novih investicija u tom gradu. Još nije poznato ko će biti domaćin krsne slave SNS Svete Petke, koja pada 27. oktobra, odnosno koji će funkcioner naprednjaka figurirati kao „domaćin“.P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari