Inicijativa mladih: Konačno konstatovati prestanak mandata Šešelju 1Foto: Logo

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od Skupštine Srbije da konačno konstatuje prestanak mandata Vojislavu Šešelju.

Osim prekida mandata u skupštini, od predsednika Republike i predsednice Vlade zahtevamo da hitno prekinu višenedeljnu kampanju zastrašivanja građana Hrtkovaca, ali i cele Srbije tako što će se jasno suprotstaviti Vojislavu Šešelju i njegovoj zločinačkoj politici, navodi se u saopštenju Inicijative.

Mera reakcije državnih institucija Šešeljevom divljanju se ne ispunjava niti ima svrhu u zabrani okupljanja zakazanog za 6. maj u Hrtkovcima već se mora manifestovati poštovanjem pravosnažne presude Vojislavu Šešelju, ističe se u saopštenju.

Izraz poštovanja presude od institucija trebalo bi da se ogleda u konstatovanju prestanka mandata osuđenom ratnom zločincu od strane članova Administrativnog odbora NSRS na šta ga obavezuje član 88. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Shodno tome, predsednik Republike kao i Vlada u ime države Srbije moraju izraziti poštovanje prema žrtavama zločina svakog 6. maja u Hrtkovicima, pokazujući da se proklamovana politika mira i stabilnosti može i mora jedino graditi na suočavanju sa ratnom prošlošću.

Inicijativa zahteva od predsednika Republike kao i Vlade Srbije da ne glume neutralnog arbitra koji fascilitira između “dva ekstrema” zabranjivajući sve skupove za 6. maj već da se vrednosno odrede da li će mir u zemlji i region žrtvovati zbog ratnog zločinca.

Ukoliko državni organi nastave u ovom smeru, srpsko društvo mora naći snage da podigne glavu i suprotstavi se ovoj hodajućoj personifikaciji zla, ocenjuje Inicijativa mladih za ljudska prava.

Ta borba, kako se dodaje, se mora nastaviti i nakon 6. maja ne toliko zbog samog Šešelja, koliko iz potrebe da kao društvo izgradimo trajni mir što je nemoguće bez poštovanja žrtava, pogotovu onih koji su kao građani ove države označeni kao nepodobni i zbog toga ubijani, maltretirani i naterani da se odreknu svojih domova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari