Inicijativa mladih za ljudska prava o ratnoj odšteti: Kurti nemoćan da izađe iz igre konkurentskog žrtveništva albanskog i srpskog nacionalizma 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Izjavu premijera Kosova, Albina Kurtija, o tome da Srbija treba da plati ratnu odštetu Kosovu, vidim kao izraz nemoći da izađe iz igre konkurentskog žrtveništva albanskog i srpskog nacionalizma – kaže za Danas Marko Milosavljević, programski koordinator Inicijative mladih za ljudska prava.

Umesto da promeni diskriminatorni sistem reparacija za civilne žrtve rata, dodaje, tako što bi svim podgrupama civilnih žrtava priznao ravnopravan status i proširio vremenski okvir do 31. decembra 2000. godine, vlada Kosova se drži užeg vremenskog okvira trajanja rata čime žrtve zločina protiv čovečnosti, osobito prisilnih nestanaka i ubistava od strane OVK, ostaju pravno nevidljive za kosovske institucije.

– Izjavom u kojoj je relativizovao prvostepenu presudu Specijalizovanih veća Kosova za ratni zločin u selu Zlaš protiv Saljiha Mustafe, Kurti pokazuje isti obrazac poricanja ratnih zločina kao što to često čine predstavnici vlasti u Srbiji, kada primera radi – ratni zločin u Račku predstavljaju kao “antiterorističku akciju” – smatra naš sagovornik.

Inicijativa mladih za ljudska prava o ratnoj odšteti: Kurti nemoćan da izađe iz igre konkurentskog žrtveništva albanskog i srpskog nacionalizma 2
Foto: Lazara Marinković

Prema njegovim rečima, trećoj posebnoj sednici skupštine o Kosovu nedostaje suštinska tačka rasprave o tekstu evropskog okvira o normalizaciji odnosa.

– Ukoliko se u skupštinskoj raspravi danas ili u nekoj sledećoj, ne nađu teme poput rešavanja pitanja nestalih iz rata, zaustavljanje ksenofobične i rasističke retorike i diskriminacije prema Albancima onda je ovo još jedan produžetak statusa quo koji se odlaže za još jednu deceniju. Zato je sada trenutak se povede širi društveni dijalog o Kosovu kako ne bi ostali taoci kleptokratskog uređenja oba društva – zaključuje Marko Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari