Insajder: Obračun sa medijima preko "subjektivnog zida srama" 1

Svaka vrsta pravljenja spiskova nepodobnih veoma je opasna. Nije jasno šta je poruka, a posebno je neobično što se na ovoj izložbi pojavio državni vrh. Iz SNS kažu da su na ovaj način hteli da dokažu da u Srbiji nema cenzure.

 Umesto toga su ovom izložbom samo pokazali da ne trpe kritiku i da je doživljavaju kao lični napad, što zakon brani, kaže za Danas Irena Stević, novinarka Insajdera, povodom izložbe „Necenzurisane laži“ koju je u Galeriji Progres organizovala informativna služba vladajuće SNS sa ciljem da se pokaže da u Srbiji nema cenzure.

Kako ističe, u Zakonu o informisanju piše da je nosilac javne funkcije dužan da trpi kritiku i da je ne doživljava lično, a posao novinara je da kritikuju vlast.

– U ovoj zemlji postoje zakoni. Ako je neki novinar ili medij prekršio zakon, postoji sud. Sa medijima se niko ne može obračunavati preko nekog „subjektivnog zida srama“. Isto tako Zakon kaže da novinar mora objektivno i profesionalno da radi svoj posao, a svako ko ne poštuje ta pravila dovodi u pitanje sopstveni ugled i kredibilitet – ukazuje naša sagovornica.

Prema njenim rečima, najopasnije je šta oni doživljavaju kao dokaz da u Srbiji nema cenzure.
– Dokazom smatraju i komentare meni nepoznatih tviteraša, satiru, kritike predstavnika nezavisnih institucija na račun vlasti koje mediji prenose ili tekstove u kojima nema ostrašćenosti, koji nisu argumentima i dokazima osporeni kao laži, što je moguće na sudu. Na izložbi nema informacija o tome koji je domet medija koji vlast kritikuju, a koji je domet onih koji vlast podržavaju. Na ovoj izložbi nema objektivnosti. Ako je ideja bila da dokažu da nema cenzure, onda su trebali da stave inserte iz informativnih emisija svih najgledanijih televizija, da pokažu i medijski linč svakoga ko se usudi da kritikuje vlast… Pa da posetioci sami procene da li ima ili nema cenzure – zaključuje Stević.
Izložbu je prokomentarisao i zaštitnik građana Saša Janković na svom Tviter nalogu. On smatra da bi bilo dobro da izložbu vide svi građani Srbije, kao i da njeni „eksponati“ krenu na turneju. „Mislim da bi bilo dobro da ‘izložbu’ vidi svaki građanin Srbije, još bolje – da ‘eksponati’ lično, zajedno, uzmu put pod noge“, napisao je Janković na Tviteru.

O situaciji u medijima razgovaraju i mandatar Aleksandar Vučić i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, koji je česta meta tabloida koji su naklonjeni vlasti.

– Razgovaram sa premijerom o svim aspektima odnosa Srbije i EU, pa i o medijskoj situaciji, ali ne želim da kukam kada se o meni u tabloidima pišu laži – izjavio je Davenport u intervjuu za NIN.

– Želim da se usredsredimo na konkretne konstruktivne aktivnosti, pa i u ovoj oblasti, za poboljšanje medijskih sloboda i medijske scene, poručio je on. Kako je istakao, Evropska komisija se vrlo jasno zalaže za uspostavljanje pune slobode izražavanja u svim zemljama kandidatima, kao i da se treba usredsrediti na izazove u primeni evropskih standarda u medijskoj sferi u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari