Internet radnici Srbije hoće u radnu grupu zaduženu za regulisanje statusa frilensera 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Udruženje „Internet radnici Srbije“ zatražilo je danas u otvorenom pismu premijerki i ministarstvima finansija i rada, zapošljavanja, boračke i socijalne politike, da ih uključi u Radnu grupu za pripremu predloga propisa kojima se reguliše status frilensera, s obzirom na to da su, kako ističu, reprezentativno udruženje, registrovano po propisima.

Udruženje „Internet radnici Srbije“ (IRS) u otvorenom pismu ocenjuje da je praksa Vlade da uvodi transparentnost u radu na novim propisima putem radnih grupa za koje se mogu prijaviti i predstavnici civilnog društva neiskrena, „ako se ova praksa selektivno primenjuje“.

„Ukoliko za neke propise imamo ovakve pozive, dok se za druge, koji pogađaju desetine hiljada ljudi koji su egzistencijalno ugroženi, i za koje znate da postoje predstavnici civilnog društva, radne grupe jednostavno oktroišu odlukom ministarke, onda je cela praksa besmislena“, ocenjuju u IRS.

Ukazuju i na to da IRS okuplja internet radnike i radnice koji su nezadovoljni dogovorom koji su druga udruženja postigla sa Vladom, a koja su, po navodima u medijima, sada pozvana u radnu grupu.

„Uprkos neslaganjima u našim stavovima, želimo da verujemo da ni Udruženje radnika na internetu, kao ni Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije nemaju nameru da pristanu da budu samo scenografija za predstavu u režiji Vlade, već žele da se u radnoj grupi čuje glas što većeg broja internet radnika i radnica, uključujući i one koje više ne predstavljaju“, poručili su iz IRS.

Vladu i širu javnost pozivaju da ne dozvoli stupanje na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

„Zakasnelo formiranje ove radne grupe, kao i dinamika njenog rada ne smeju biti izgovor za dopuštanje da na snagu stupe drakonski porezi koji po džepu udaraju obične internet radnike i radnice, a za prosečne frilensere znače egzistencijalni ćorsokak ispod granice siromaštva“, poručuju iz IRS.

Ocenjuju i da je „nedopustivo da se jedna kategorija radnika i radnica bez ikakvog poresko-pravnog statusa, bez ikakve zaštite prava iz radnog odnosa, zbog inercije i nerada državnih organa, ciljano i organizovano kriminalizuje, pljačka i dehumanizuje“.

Ističu i da ne prihvataju „nikakva plaćanja navodnih prošlih dugova“ i da im je jedan od ciljeva otpis svih potraživanja nastalih pre 14. oktobra 2021. godine, a ocenjuju i da su njihovi zahtevi posebno aktuelizovani posle odluke kineskih vlasti o reformi obrazovanja i digitalne platforme Šaterstok (Shutterstock) da smanji naknade internet radnicima zbog optimizacije poslovanja tokom pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari