INTERVJU Boško Obradović: Da bi Srbija preživela, vlast Vučić-Brnabić mora da prestane 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Pad rejtinga Srpske napredne stranke je nezaustavljiv, čak i ovakvim mamuzanjem polumrtvog, nedemokratskog i korumpiranog vladajućeg režima. Nema ništa od njihove apsolutne pobede na izborima, posebno u Beogradu. Razlog je u tome što su doživeli fijasko u svim onim ključnim tačkama na kojima je počivala njihova vlast, a to je da su patriote, da su ekonomski uspešni i da su pošteni“, kaže u razgovoru za Danas Boško Obradović, lider Pokreta Dveri.

Ekonomski tigar je krahirao

Vučić, ipak, priča o apsolutnoj većini ?

Oni su odsustvo patriotizma dokazali predajom severa KiM kroz niz antiustavnih sporazuma zbog čega se srpski narod iseljava sa KiM. Ekonomski tigar je krahirao kada je inflacija pojela sva povećanja plata i penzija, a ogromna poskupljenja svih osnovnih životnih namirnica i pad kupovne moći građana osvestio je birače da je propaganda o boljem životnom standardu najobičnija laž. Konačno, naprednjački novobogataši i tajkuni, ogrezli u kriminal i korupciju, namešteni tenderi i preplaćeni veliki infrastrukturni radovi koji služe za prebacivanje narodnih para u stranačke i rođačke džepove, razvejali su lični marketing o nekakvoj poštenoj vlasti. Sve je suprotno od onoga što su obećavali i od one slike koju proizvode režimski mediji, i narod to počinje da shvata. Režim sada pokušava da na silu zaustavi taj trend pada rejtinga i sledstvenog pada sa vlasti, ali mislim da je to nemoguće.

Ni probriselska vlast, ni probriselska opozicija, već srpski suverenizam

Ovih dana što od Vučića, što od njegovih stranačkih kolega često čujemo da kažu za opoziciju – oni su svi isti i ne razumeju ništa, imaju samo jedan program, a to je „rušenje Vučića“?

Ne treba se više uopšte osvrtati na ono što priča Vučić, on se bavi isključivo političkim marketingom i ničim drugim. Cilj svake opozicije svuda u svetu je smena vlasti i dolazak na vlast. To je bio i njegov cilj dok je bio u opoziciji. Tako je i cilj Nacionalnog okupanja, koje su pokrenuli Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici, smena aktuelne vlasti na svim nivoima: od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog, i pobeda naše suverenističke, državotvorne i patriotske politike koja znači da ćemo se u državi Srbiji mi – građani Srbije – pitati i odlučivati, a ne neko sa strane. Dakle, ni probriselska vlast ni probriselska opozicija, nego treći put novog srpskog suverenizma.

Iako Ivica Dačić tvrdi da je dogovorio ponovo koaliciju sa Vučićem, ako do toga, ipak, ne dođe, može li vaša koalicija da uskoči, kao novi partner naprednjaka na gradskom, republičkom i pokrajinskom nivou?

Pustite tu lažnu i prevaziđenu podelu na sadašnju i bivšu vlast, na svođenje čitave izborne ponude na Vučića, Dačića i Đilasa. Svi oni su politička prošlost, treba pogledati malo unapred, mi smo treća opcija koja raste i dolazi, mi ćemo pobediti i oni će morati prema nama da se određuju. Razmislićemo ko će biti naš partner kada pobedimo na izborima. Mi svakako nikome, a posebno SNS, nećemo biti nikakva prikolica za opstanak na vlasti. Ili ćemo mi predvoditi vlast koja počiva na našem predizbornom programu, ili ćemo ostati u opoziciji.

Milica Đurđević Stamenkovski tvrdi da je saradnja sa SNS moguća ako oni prihvate vaš program oko KiM. Šta konkretno. Pa uostalom i Vučić tvrdi da je jedini branitelj Kosova ?

Ako pobedimo ali ne osvojimo 50 odsto glasova sami, moraćemo sa nekim sarađivati da bismo formirali novu Vladu Srbije. Svakako nećemo sarađivati sa bilo kim ko je spreman da dalje primenjuje francusko-nemački ultimatum o priznanju lažne države Kosovo, a očito da su za to spremni i Vučić i Đilas. Niti sa onima koji su spremni da uvedu sankcije Rusiji, ili nas vode u NATO, a ima ih i u prozapadnoj vlasti i u prozapadnoj opoziciji. A kakav je Vučić branitelj Kosova govori da pre njegovog dolaska na vlast šiptarski policajci nisu smeli da kroče nogom na sever KiM, a danas tamo marširaju, hapse i terorišu sve što je srpsko.

SNS-u nećemo biti nikakva prikolica za opstanak na vlasti

Ako je Kosovo kamen spoticanja za vašu buduću saradnju sa koalicijom Srbija protiv nasilja na republičkom nivou, da li je saradnja sa njima moguća na nivou Beograda i pod kojim uslovima ?

Lokalni nivo vlasti se ne bavi velikim nacionalnim i državnim pitanjima i na tom nivou su druge predizborne i postizborne teme. Tako da smo veoma raspoloženi i spremni za smenu aktuelne beogradske vlasti na čelu sa SNS i SPS i imamo najboljeg, nadstranačkog kandidata za gradonačelnika koji može da pomiri podeljeni Beograd i povede ga jednim novim putem, putem struke i nauke uz pomoć kojih će se donositi i sprovoditi političke odluke. Beograd ima i dodatnu specifičnost jer nije klasična lokalna samouprava već glavni grad Srbije.

Ukoliko vaš kandidat Ratko Ristič, odnosno vaša koalicija ne osvoji dovoljan broj glasova, da li ćete onda podržati nekog drugog kandidata, kako bi pala Šapićeva vlast?

Nema buduće vlasti u Beogradu bez Nacionalnog okupljanja, kao što nema boljeg kandidata ni u redovima vlasti ni u redovima opozicije za budućeg gradonačelnika od prof. dr Ratka Ristića. On je jedan od najuglednijih univerzitetskih profesora, višegodišnji dekan Šumarskog fakulteta i aktuelni prorektor Univerziteta u Beogradu za međunarodnu saradnju. Iza sebe ima tri decenije dugu inženjersku karijeru dokazanu u mnogim stručnim projektima. Poštovan i u zemlji i u svetu, kako na istoku tako i na zapadu. Jedan od najvećih boraca za zaštitu životne sredine u Srbiji koga posebno cene sva ekološka udruženja u Srbiji.

Ratko Ristić je i naučnik visokog ranga i ličnost visokih moralnih normi. Podjednako prihvaćen u najvišim univerzitetskim i intelektualnim krugovima kao i u običnom narodu. Nikada nije bio član niti jedne partije. Čast svim drugim kandidatima, ali prof. dr Ratko Ristić je najbolji kandidat za gradonačelnika Beograda. Voleo bih da živim u gradu u kome je on gradonačelnik i u državi koja daje šansu takvim ljudima da je vode iako su nestranačke ličnosti.

Beograd da preispita funkciju Kuće cveća

O čemu srpska prestonica iz vašeg ugla mora da vodi računa?

Mora da sačuva svoj duhovni, kulturni i nacionalni identitet i da bude matica i dobar domaćin za sve Srbe u okruženju i rasejanju. Beograd takođe mora da preispita funkciju tzv. „Kuće cveća” i da li je Josip Broz Tito uopšte tamo sahranjen, da ustupi njegove posmrtne ostatke, ako su uopšte tamo, bilo kome ko ga želi iz drugih jugoslovenskih republika kojima je ovaj međunarodni terorista napravio države. Mora da obeleži sva stratišta žrtava komunističkog terora posle Drugog svetskog rata, podigne Muzej žrtva komunizma, otkrije grobno mesto đenerala Draže Mihailovića i podigne mu spomenik u glavnom gradu, kao i da obezbedi restituciju otete imovine privatnim licima posle 1945, što je početak sveukupne nepravde u Srbiji. To su sve važne teme za buduću beogradsku vlast. Pre toga, naravno, glavna tema za formiranje nove vlasti u Beogradu biće kako zaustaviti urbanistički i saobraćajnih haos, zagađenje i korupciju u prestonici, a ne podela kolača gradskih uprava i javnih preduzeća kako su to dosadašnje partije navikle posle izbora. Potrebna nam je promena sistema, a ne samo vlasti.

Prelazna vlada za nas nije prihvatljiva ako se nastavlja Vučićev put priznanja Kosova

Šta bi značila smena naprednjačke vlasti u Beogradu i da li bi to bila odskočna daska za neke nove izbore?

Ako bi pala naprednjačka bahata i korumpirana beogradska vlast, to bi bio samo početak njihovog pada na sledećim lokalnim izborima širom Srbije na proleće. Oni nisu smeli da raspišu lokalne izbore u beogradskim opštinama, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Valjevu i brojnim drugim mestima zato što znaju da loše stoje i da će izgubiti. Pad sa vlasti u Beogradu samo bi dodatno ohrabrio birače širom Srbije da nije ništa strašno da SNS padne sa vlasti, da neće biti nikakvog smaka sveta, već da, naprotiv, dolazi normalnija, odgovornija i bolja vlast.

Koliko je vama prihvatljiva prelazna vlada i da li i sebe i svoju koaliciju vidite u njoj ?

Zavisi od toga gde „prelazimo” sa „prelaznom vladom”. Ako nastavljamo Vučićevim putem primene novog zapadnog ultimatuma o priznanju lažne države Kosovo, nismo zainteresovani i moraće bez nas. Naši prioriteti su ekonomski i ekološki patriotizam, podrška domaćoj privredi i poljoprivredi, Razvojna banka Srbije, Izvozna banka i Agrobanka koje po povoljnim kamatnim stopama podržavaju domaćeg preduzetnika, poreske olakšice za IT sektor i frilensere, zamena uvoza domaćom proizvodnjom, poreska reforma i smanjenje poreza na zarade i poreza na imovinu za svakoga ko stupi u brak i dobije dete, vraćanje otetih delova penzije, ukidanje nepravedne klauzule o trajnom umanjenju penzije za onoga ko ima 40 godina radnog staža ali ne i starosni uslov za odlazak u penziju, povećanje minimalne penzije i smanjenje granice za odlazak u penziju. Nema prodaje EPS-a i Telekoma, a RIO TINTO marš iz Srbije. To su suštinski prioriteti a ne Nacionalni stadion, EKSPO ili put Niš-Priština.

Da li ste i vi radili neka istraživanja javnog mnjenja i šta kažu kako ćete proći na izborima?

Od kada je jedna agencija sredinom oktobra otkrila da su Dveri i Zavetnici zajedno na 11 odsto, nastala je panika na srpskoj političkoj sceni. Od tada se vodi ogromna negativna kampanja protiv nas, jer smo postali druga najjača politička snaga posle SNS, koja ima veći rejting od SPS. Za ovih mesec dana kampanje Milica Đurđević Stamenkovski, Ratko Ristić i ja dobili smo preko 100 negativnih naslovnih strana. Za nas su svi veliki mediji zabranjeni, za razliku od svih drugih iz opozicije koji tamo normalno gostuju. Sad je jasno ko je glavna smetnja vladajućem režimu i čiji rejting neprestano raste.

Nestoroviću želim da pređe cenzus, kako glasovi ne bi otišli SNS

Očekujete li da republički parlament u novom sazivu izgleda drugačije i kakav bi to pomak bio?

Jedini pravi pomak bi bila smena aktuelne vlasti i vraćanje demokratskih procedura, normalnosti i pristojnosti u srpski parlamentarizam. To nije moguće sa Orlićem i ostalim polaznicima naprednjačke akademije za šikaniranje političkih protivnika i govor mržnje prema svakome ko misli drugačije od njih.

Imate li kandidata za premijera i ko bi to mogao da bude i kako komentarišete izjavu Vučića NIN-u da premijerka Brnabić ne ide za abasadora u SAD, da će raditi nešto u Srbiji, ali čini se da nije ponovo viđena za premijera?

Već smo dovoljno osramoćeni kao narod i država sa ova tri mandata Ane Brnabić na čelu Vlade Srbije, tako da bi njen četvrti mandat – kojim bi na toj funkciji bila više puta nego Nikola Pašić – bio samo krajnje poniženje. Ona je agent stranih interesa u Vladi Srbije i proizvod Vučićeve potrebe da se okruži najgorima, ucenjenima i poslušnima, kako bi on izgledao pametan i veliki, i kako mu nikada niko ne bi smeo da protivreči. Pored Milice Đurđević Stamenkovski i mene kao nosilaca naše izborne liste, na njoj ima više izvrsnih kandidata za premijera i ministre u budućoj Vladi Srbije: od već pomenutog prof. dr Ratka Ristića, preko prof. dr Aleksandra Lipkovskog, Dušana Prorokovića, Milovana Jakovljevića, Tamare Milenković Kerković…

Na prošlim izborima dr Nestorović je bio na vašoj listi, sada ima svoju listu?

I na prošlim izborima dr Nestorović je pokušao da se kandiduje i da izađe na izbore. Tada mu to nije pošlo za rukom pa se opredelio za najbližu političku opciju, a sada izlazi sa svojom samostalnom izbornom listom. Nadam se da se vidimo u novom sazivu Narodne skupštine i da njegova lista neće ostati ispod cenzusa jer će time nažalost, po Dontovom sistemu, ti glasovi se preliti u mandate naprednjaka.

 

Milica i ja smo zabranjeni na svim velikim medijima, jer predstavljamo alternativu

Kako ocenjujete izbornu kamanju koja ulazi u završnicu?

Dovoljno je da konstatujem da ni Milica Đurđević Stamenkovski, ni Ratko Ristić, ni ja, u ovoj izbornoj kampanji u poslednjih mesec dana nismo gostovali niti u jednoj emisiji na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Dakle, nula sekundi na TV PINK, HEPI, PRVA i B92, koje su dobile nacionalnu frekvenciju kao javno a ne privatno dobro. Mi smo zabranjeni zato što predstavljamo alternativu i sadašnjoj i bivšoj vlasti, i zato što mnogi razočarani dosadašnji birači i pristalice stranaka vladajućeg režima se okreću prema našoj izbornoj listi jer u nama vide budućnost.

Zašto opozicija slabo reaguje na svakodnevnu Vučićevu funkcionersku kampanju?

Lično se više ne bavim Vučićem niti želim da gubim vreme na to. Ionako je malo vremena u ovoj kampanji za sve nas iz opozicije i želim to malo medijskog prostora da potrošim na predstavljanje našeg programa i onoga što bismo mi uradili da smo danas na vlasti. Vučić-Brnabić nedemokratski i korumpirani vladajući režim mora da ode na izborima 17. decembra. Međutim, postavlja se pitanje šta dolazi posle njihovog zasluženog pada? Nema blanko podrške nekoj imaginarnoj postvučićevskoj vlasti koja se onda završava u obnovi bivšeg režima i puta u EU po svaku cenu, računajući i primenu francusko-nemačkog ultimatuma o priznanju lažne države Kosovo koji je Vučić prihvatio u Briselu.

Takav scenario ćemo sprečiti jer nema postvučićevske vlasti bez suverenističkih političkih opcija. Nastavak pogubnog puta u EU koja nas neprestano ucenjuje i pristajanje na predaju KiM je moguće samo ako aktuelna vlast napravi postizborni pakt sa nekima iz prozapadne opozicije sa kojima se slaže da treba primeniti novi zapadni ultimatum o priznanju tzv. kosovske nezavisnosti. Politika Vučić-Brnabić režima je sva u lažima: oni su i lažni nacionalisti, i lažni Evropljani, i lažne demokrate, i lažni branitelji Kosova… Pod njihovom vlašću cveta kriminal i korupcija, krši se Ustav i ne poštuje zakon, bogate se njima bliski tajkuni dok narod siromaši. Kad oni kažu da Srbija ne sme da stane misle da ne sme da stane njihova neograničena vladavina i bogaćenje.Da bi Srbija preživela – vlast Vučić-Brnabić mora da prestane!

Prvi sam od političara na Tik -toku

I ste vi ste krenuli u osvajanje Tiktoka?

Ja sam odavno na Tiktoku i jedan sam od prvih srpskih političara koji se pojavio na ovoj novoj i specifičnoj društvenoj mreži. Lično smatram, a voleo bih da čujem i drugačija mišljenja, da su naši predizborni spotovi ubedljivo najbolji u ovoj kampanji, kao što su bili i u prošloj. Svi pamte „čarobni štapić” i „povratak dece iz dijaspore” od prošlog puta, a sada smo napravili pravo malo umetničko delo od spota o Kosovu i Metohiji, zatim ubedljivo najgledaniji skeč o pljački seljaka od strane vlasti, a za kraj smo spremili istinu o svim lažnim obećanjima vladajućeg režima i kako putem glasanja možemo da promenimo svoju sudbinu i obradujemo sebe i svoju porodicu. Ponosim se našim medijskim timom i čestitam im na svemu što su uradili. I prošli i ovaj put to je bila najbolja predizborna kampanja, sa najviše konkretnih mera u svim društvenim sferama i sa najboljim promomaterijalima i u štampanom i u digitalnom izdanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari