Ipsos objavio procenu rezultata beogradskih izbora 1Foto: Beta/Branislav Božić

Istraživanje opredeljenja birača koju je uradi Ipsos pokazuje da na beogradskim izborima lista Aleksandar Vučić – Beograd sutra ima podršku 47.7% birača, dok su sledeće po snazi liste Dr Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni-Promeni sa 16.3% i lista Biramo Beograd – Dobrica Veselinović – Miloš Pavlović sa gotovo istim procenjenim rezultaom -16.2%.

Saopštenje agencije Ipsos Strategic Marketing prenosimo u celosti:

Istraživanje opredeljenja birača je sprovedeno na uzorku veličine 3025 ispitanika, u periodu od 28. do 30. maja 2024. godine. Uzorak je reprezentativan za punoletnu populaciju koja ima biračko pravo u gradu Beogradu. Prikupljanje podataka obavljeno je kombinovanjem telefonske ankete (fiksni i mobilni telefoni), sprovedene metodom slučajnog uzorka i online ankete, sprovedene na uzorku ispitanika iz Ipsosovog online panela. Telefonske ankete čine 75% uzorka, a online ankete 25%. Rezultati ankete odnose se na građane sa pravom glasa prisutne na teritoriji grada Beograda.

Procena izlaznosti napravljena je na celom uzorku, dok je procena izbornih rezultata lista na gradskim izborima rađena na poduzorku opredeljenih ispitanika, odnosno onih ispitanika koji su u anketi rekli za koga će glasati. U procenu su uračunati i nevažeći listići, za koje je Ipsos, na osnovu rezultata prethodnih izbora, postavio hipotezu da će ih biti 2.14%.

Kako se radi o anketi završenoj tri dana pre održavanja izbora, podaci predstavljaju procenu rezultata izbora agencije Ipsos Strategic Marketing.

Naručilac istraživanja je lista Aleksandar Vučić – Beograd sutra.

Izlaznost

Očekivana izlaznost iznosi 49.6%, odnosno očekuje se da bude u intervalu od 47.2% do 52% u odnosu na broj upisnih birača.

Beogradski izbori

Prema ovoj anketi, lista Aleksandar Vučić – Beograd sutra će osvojiti najveći broj mandata u Skupštini grada Beograda, budući da tri dana pred izbore ima podršku 47.7% birača.

Sledeće po snazi su lista Dr Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni-Promeni sa 16.3% i lista Biramo Beograd – Dobrica Veselinović – Miloš Pavlović sa gotovo istim procenjenim rezultaom -16.2%.

Četvrta lista koja prelazi cenzus jeste listaMi, snaga naroda – prof. dr Branimir Nestorović, koja bi prema procenama osvojila 7.7% glasova.

Za manjinske stranke mandati se računaju po posebnoj formuli (Tabela 1).

Ipsos objavio procenu rezultata beogradskih izbora 2
Foto: Novi magazin

Važna napomena

Postizborna istraživanja pokazuju da jedan broj glasača odlučuje za koga će glasati u poslednjih nekoliko dana pred izbore. Iz tog razloga, kao i zbog niže lojalnosti birača određenih stranaka, moguće je da dođe do prelivanja glasova unutar blokova sličnih stranka. Zbog ovih faktora, kao i zbog uočenih trendova u podacima, moguće je da dođe do promene odnosa između liste Dr Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni-Promeni i liste Biramo Beograd – Dobrica Veselinović – Miloš Pavlović.

Detaljni prikaz rezultata ankete Ipsosa sprovedene tokom prethodna tri dana, u okviru koje su procenjeni rezultati beogradskih izbora, prikazani su u tabeli 1.

Sve procene su date sa statističkim intervalima poverenja, koji, sa 95% sigurnosti, daju gornju i donju granicu u kojoj bi se kretali konačni izborni rezultati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari