Ko je nova potpredsednica Srpske napredne stranke? 1Printskrin Instagram/Vučević

Na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, održanoj 13. oktobra, a uoči vanrednih izbora na više nivoa vlasti, najavljenih za 17. oktobar, došlo je do određenih kadrovskih promena, pri čemu je najuočiljiva ta da su ovo stranački događaji naprednjaka bez prisustva Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

Vučić se, valja podsetiti, 27. maja povukao sa čela SNS, i formalni je predsednik naprednjaka na izbornoj skupštini u Kragujevcu, postao Miloš Vučević, ministar odbrane, bivši gradonačelnik Novog Sada.

Međutim, od 27. maja je njegovo potpredsedničko mesto ostalo upražnjeno, i ono je upravo popunjeno 13. oktobra. Dosadašnjih šestoro potpredsednika SNS su reizabrani – Ana Brnabić, Nevena Đurić, Vladimir Orlić, Siniša Mali, Aleksandar Šapić, i Marko Đurić za koga se kaže da mu je ova funkcija „zamrznuta“, dok je na poziciji ambasadora Srbije u SAD.

Nova potpredsednica je međutim, Irena Vujović, ministarka ekologije, osoba koja je vrlo omiljena među naprednjacima, i u stranci je od osnivanja 2008.

Bila je članica Glavnog odbora, a za članicu Predsedništva SNS izabrana je 28. maja 2016. godine na izbornoj skupštini stranke.

Nakon izbora 2012. i 2014. izabrana je za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije. Potom ju je, nakon izbora 2014, gradonačelnik Beograda Siniša Mali imenovao za pomoćnicu gradonačelnika zaduženu za oblast društvenih delatnosti.

 

Ko je nova potpredsednica Srpske napredne stranke? 2
Printskrin/SNS

Nakon lokalnih izbora 2016, izabrana je za predsednicu opštine Savski venac.

Ovom centralnom beogradskom opštinom predsedavala je pun mandat, a nagrada je usledila nakon izbora iz 2020. godine postavljanjem na sadašnju poziciju ministarke zaštite životne sredine. Mešanje karata iz 2022. godine je preživela, ostajući na istoj poziciji.

Ko je nova potpredsednica Srpske napredne stranke? 3
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Za vrema njenog mandata ekologija je prerasla u jedno od najvažnijih društvenih tema, ali su se čak i ekološki aktivisti ustručavali da prstom upru ka njoj. Krivce su radije tražili na nekim drugim adresama.

Irena Vujović rođena je 1983. godine. Diplomirala je na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju na Megatrend univerzitetu. Prema podacima Agencija za sprečavanje korupcije, mesečno prima oko 185 hiljada dinara što kao ministarka, što kao članica Upravnog odbora Fonda za razvoj Srbije. Nasledila je šestinu voćnjaka 2. klase i ima ušteđevinu.

Krajem 2022. iznervirala je javnost arogancijom na konferenciji za štampu povodom izlivanja cisterne sa amonijakom na jugu Srbije. U to vreme je objavljeno i da se udala za Ninoslava Cmolića, načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije.

Kako je svojevremeno pričala za medije, praunuka je Nikole Kovačevića, rođenog brata narodnog heroja Save Kovačevića.

Govori engleski i ruski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari