Irena Živković o Cmolićevoj izjavi o Vlasima: Monstrumi, gospodine, nemaju pripadnost, zahtevam izvinjenje 1Foto: printscreen Youzube SSP

Gospodine Cmoliću, načelniče UKP – a, izrekli ste u javnom prostoru stvari koje se označavaju kao širenje nacionalne mržnje u najmanju ruku, povezujući monstruozan čin ubistva devojčice od dve godine, za kojom čitav Bor plače, sa karakteristikama ovog podneblja, običajima, jezikom, generalizujući i vređajući svakog stanovnika borskog okruga, a naročito Vlahe koji su na ovim prostorima starosedeoci, saopštila je  Irena Živković, predsednik odbora Stranke slobode i pravde u Boru.

Ona je povodom Cmolićevih reči o Vlasima, navela da on povezuje dva monstruma sa svima koji žive u Boru i borskim selima.

„Monstrumi, gospodine, nemaju pripadnost. Ni nacionalnu, ni versku, ni političku, ni jezičnu. Oni su prosto monstrumi. Treba da znate, gospodine, da je grad Bor, na koji bacate ljagu i čije stanovnike označavate u najmanju ruku divljacima, od samog nastanka urban grad koji je pedesetih imao Muzičku školu, šezdesetih baletsku, Tehnički fakultet, a sportske i kulturne komplekse o kakvima mnogi gradovi Srbije i dan danas sanjaju. Ovo područje, koje vređate, je izgradilo, gospodine, pola bivše SFRJ svojim radom i svojom nesebičnošću, a kada govorimo o Vlasima, koje ponižavate svojom izjavom, mogli biste malo i da naučite koliko su se Vlasi od Prvog srpskog ustanka borili rame uz rame sa Srbima. Paulj Mateji (Pavle Matejić) je bio vođa ustanka, a njegove jedinice su učestvovale na Čegru. Jedinice Hajduk Veljka su bile prepune Vlaha. Zajedno sa Srbima učestvovali su u svim ratovima za oslobođenje, a i sami su desektovani nakon Prvog svetskog rata, što pokazuju spomenci poginulima u svakom vlaškom selu. O drugom svetskom ratu i ratovima devedesetih da i ne spominjem“, navodi ona.

Kako dodaje, mogao bi da nauči i da pesmu “Tamo daleko”, koja je utkana u nit srpskog naroda komponovao Đorđe Marinković iz Korbova kod Kladova, takođe Vlah.

„Zahtevam, gospodine Cmoliću, da uputite javno izvinjenje svim stanovnicima borskog okruga, a naročito Vlasima. Vaša pozicija vas na to obavezuje. A onda se i osvrnite na gomile zločina koji Vam se pred očima dešavaju, a ne reagujete jer počinioci imaju političku zaštitu Srpske napredne stranke“, zaključuje Živković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari