"Isti špil karata, samo malo promešan": Nova vlada Srbije - kabinet za jednu ili dve zime? 1Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Šest i po meseci nakon izbora Srbija je konačno saznala sastav buduće vlade koja će koliko sutra biti izabrana u parlamentu.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić je juče obavestio Glavni odbor stranke o novim imenima u vladi, a upoređivanje odlazeće i nastupajuće vlade pokazuje da je paktično reč o istom špilu karata koji je malo promešan, da je vlada manje-više partijska i da tek po neko ime ima, kako u razgovoru za Glas Amerike kaže profesor FPN-a Dušan Spasojević – ekspertski pedigre:

“Naravno jasno je da je njihov prostor za rad neće biti veliki, da to što neki imaju značajan kredibilitet i imaju nekakve karijere neće u značajnoj meri uticati na rad ministarstva. Čini mi se da je ministar Vujović bio poslednji ministar koji je imao taj neki ekspertski identitet, a da je mogao na neki način da donosi neke važne odluke. Posle toga su sve to neki ljudi koji su imali neke epizodne uloge”.

Tako će nova ministarka za evropske integracije biti Tanja Miščević, nekadašnja šefica pregovaračkog tima Srbije, na čelo ministarstva za telekomunikacije i informisanje dolazi Mihajlo Jovanović, dosadašnji direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, dok će bivši čelnik Cesida Marko Blagojević biće ministar za javna ulaganja.

Ipak, najviše prašine podigla je vest da Zorana Mihajlović, posle decenije u vladi i koja je slovila za pro-zapadnog igrača više neće biti ministarka, a kako je sama rekla na današnjoj konferenciji za medije Aleksandru Vučiću će zbog toga ubuduće biti lakše jer više neće imati taj jedan drugačiji ton iz vlade.

“Što se tiče priče o Zapadu, o EU, tu možda možemo reći dve stvari koje su važne: pre svega ja zaista mislim da predsednik vrlo dobro zna gde Srbija treba da ide i kakve odluke kao država treba da donesemo. I ne sumnjam u to apsolutno uopšte. Ja jesam sigurno bila u manjini u tom smislu kao neko ko se bori i zalaže da Srbija bude na Zapadu, a ne na Istoku, ali to ne znači da nismo mi koji smo za takvu opciju u pravu”, izjavila je Mihajlović i dodala da nije sigurna koliko je vlada proevropska, ali je “važno da će biti prosrpska i da očekuje da će doneti prave odluke”.

Na pitanje o tome da li buduću vladu treba posmatrati kao prozapadnu ili prorusku, Spasojević ističe da nova vlada nije neka velika vest, niti veliko iznenađenje:

“Mi smo očekivali da ćemo dobiti nekakav nagoveštaj šta bi vlada mogla da radi u kontekstu tih prozapadnih i proruskih ljudi, ali mi se čini da su naprosto iz vlade u ovom trenutku izbačeni svi oni koji su previše definisani, sa izuzetkom Ivica Dačića, koji je percipiran kao ruski čovek. Ali kada gledamo njegovu istoriju – on je vrlo pragmatičan, ima dobar odnos i sa jednima i sa drugima, bio je vrlo kooperativan kod Briselskog sporazuma, tako da nam sadržaj vlade nije dao nikakvu sugestiju gde će ta vlada ići u spoljnopolitičkom smislu”.

U budućoj vladi neće biti ni dosadašnjih ministara odbrane i policije Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina, ali ni ministara zdravlja i evropskih integracija Zlatibora Lončara i Jadranke Joksimović, piše Glas Amerike.

“Meni se čini da je došlo do odbacivanja nekoliko ministara koji su bili relativno samostalni i koji su voleli da govore o tim nekim spoljnopolitičkim temama. I sa zapadne i sa istočne strane, i u tom kontekstu i se čini da je vlada nešto uža i disciplinovanija, tako da razumem i odlazak Zorane Mihajlović, i Stefanovića, i Vulina, sa jedne strane. Sa druge strane čini mi se da je postojala potreba da se malo razdrma taj krug oko najužeg kruga i da je Zorana Mihajlović platila tu političku cenu”.

Sama Zorana Mihajlović kaže da je odluka o njenom izostavljanju iz vlade doneta nakon njenog jučerašnjeg razgovora sa Aleksandrom Vučićem, da nije zainteresovana za druge funkcije, ali i da ostaje u politici:

“Što se tiče SNS-a danas je dan da se svedu računi i podvuče crta. Članstvo u SNS-u ne ogranićava nikoga od njih da se bori za određene svoje stavove. Moji stavovi jesu – Srbija na Zapadu, Srbija u Evropi. Tako da o tome kako, sa ili bez SNS-a – ima vremena”, rekla je danas Mihajlović i naglasila da će i njoj biti lakše da ne gleda “neke ljude koji iskorišćavaju SNS, pre svega kao svoj džuboks za bahaćenje i bogaćenje”.

S obzirom da ni jedna vlada tokom dosadašnje desetogodišnje SNS vladavine nije izdržala pun mandat – otvoreno je pitanje koliko koliko će novi kabinet premijerke Ane Brnabić izdržati:

“Vučić je rekao – možda jednu zimu, što bi značilo da bi mogli da spojimo izbore sa eventualnim ponovljenim, vanrednim beogradskim izborima ako se ispuni taj dogovor Vučića i Đilasa. A ako ne tad – onda 2024. godine, sa beogradskim opštinskim izborima. Dakle, u svakom slučaju nam ne gine bar godinu ili dve dana nagađanja – kada će biti izbori, šta bi do njih moglo da dovede, kako će se ponašati opozicija i ko će biti novi ministri. Dakle, ponovićemo sve ove godine iza nas bar još nekoliko puta.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari