ZORANA MIHAJLOVIĆFoto: Ministarstvo energetike/Zoran Petrović

Nisam pristala da budem pion, to je razlog zašto smo danas ovde. Uvek sam popu govorila da je pop, a bobu da je bob, izjavila je Zorana Mihajlović na oproštajnoj konferenciji za novinare, povodom njenog izlaska iz Vlade. Srbije.

Mihajlović je poručila da će ostati u političkom životu Srbije.

Naglasila je da je njen stav Srbija na zapadu, Srbija u Evropi i da za stav „sa SNS-om ili bez SNS-a ima vremena“.

Ona je u vidno emotivnom stanju naglasila da će njoj lično bili lakše da ne gleda ljude koji „koriste SNS kao džuboks za bogaćenje“, a da će verovatno i njima biti lakše da ne slušaju kako im ona to govori.

„Predsednik vrlo dobro zna gde treba da idemo i kakve odluke da donesemo. Ja tu jesam bila u manjini kao neko ko se zalaže da Srbija bude na zapadu a ne na istoku, ali to ne znači da mi koji smo u manjini nismo u pravu. Ne znam koliko je naša nova vlada proevropska, ali je prosrpska. A o mojim konkretnim planovima sačekaćemo par meseci“, izjavila je ministarka.

„Ostajem u politici. Želim da radim za svoju državu i svoj narod. Smatram da je Srbiji mesto u Evropi i EU, uvek ću se boriti da Srbija bude na zapadu, a ne na istoku“, poručila je ona dodajući da će nastaviti da deluje u sferi energetike, ekonomije i EU integracija.
Na pitanje da li snosi odgovornost za stanje u EPS-u, Mihajlović je rekla da je Ministarstvo uradilo sve kako treba, ali i upozorila da ukoliko se ne promeni način upravljanja ovom kompanijom „biće velikih problema“

Ona je rekla i da se Starica ne ruši već sređuje.
„Starica se ne ruši, na njoj se ne vrši eksploatacija nikad ni neće.
Ona mora da se sredi i ne zato što je nešto loše uradio Ziđin. Nažalost raniji RTB Bor verovatno nije ni imao ni novca ni vremena da se time pozabavi. To su neke istorijske stvari koje su nas sačekale“, istakla je Mihajlović.

Takođe, iz domena njenog ministarstva bio je i projekat Rio Tinta za vađenje litijuma u Jadru.
Na pitanje o toj temi ona je odgovorila da je litijum kritična mineralna sirovina za zelenu tranziciju, energetiku i razvoj.

Mihajlović je imala puno sukoba sa kolegama u vladi, kao na primer sa Aleksandrom Vulinom, kome je pre samo nekoliko dana poručila da je “nemoralno i licemerno da neko sedi u Vladi Srbije kojoj je prioritet članstvo u EU, a priča da zemlja ne treba da bude deo Unije” komentarišući njegovu izjavu da Srbija ne treba da uđe u EU. On je odvratio da je “ljuta zato što po treći put nije postala premijerka”.

Međutim, čini se da su značajnije trzavice između nje i premijerke Ane Brnabić. Iako njihovo ne slaganje traje bar pet godina, nedavno se razbuktao zbog intervjua ministarke energetike novinama Nova.
Iako u samom intervju nema ničeg spornog, za premijerku Brnabić „nije fer i nije ljudski“ što je Zorana Mihajlović dala intervju za Novu, odnosno „mediju koji je direktno u vlasništvu Dragana Đilasa, mediju koji najgore govori o predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici“.

Prvi „incident“ dogodio se 2017. godine, kada je govor premijerke Ane Brnabić na konferenciji za medije „Duing biznis 2018: Jačanje konkurentnosti Srbije“, izazvao neobičnu reakciju ministarke.

Mihajlović je najpre premijerku gledala u neverici, potom se ironično nasmejala, klimala glavom, a zatim je prevrnula očima dok se Brnabić zahvaljivala NALED-u (iz kog je došla u vladu) zbog skraćivanju roka za izdavanje građevinskih dozvola. Tada je Mihajlović bila ministarka građevine i njeno ministarstvo je bilo zaduženo za sprovođenje ove reforme.

Pre mesec dana Danas je pisao da će transformacija SNS u Blok Srbija, novi blok koji je Aleksandar Vučić najavio a čija ideja bi bila da se stavi akcenat na orijentaciju “ni zapad ni Rusija već srpski interesi” će sa sobom nositi i obračun sa prozapadnom strujom u Srpskoj naprednoj stranci u prvom redu sa dosadašnjom ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović.

Zorana Mihajlović, inače doktor ekonomskih nauka u politiku je ušla kao član G17 plus, a na vlast kao savetnica Miroljuba Labusa, potpredsednika Vlade Srbije, za energetiku i zaštitu životne sredine.

Potom je 2010. postala član Srpske napredne stranke, a u vladu kao ministarka energetike i zaštite životne sredine je ušla 2012. godine.
U vladi 2014. godine bila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a na čelo Ministasrtva energetike i rudarstva vratila se u oktobru 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari