Isto kao 2019. godine: Srbi sa Kosova krenuli peške na Vučićev miting, nose transparent "Za Srbiju, za Vučića, Srbi sa Kosova i Metohije" 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Srbi sa Kosova i Metohije, iz Kosovskog Pomoravlja, Leposavića i Severne Mitrovice, uputili su se danas pešice na miting Srpske napredne stranke koji je za 26. maj u Beogradu zakazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Trinaest mladića srpske nacionalnosti krenulo je jutros rano na put od Kosovskog Pomoravlja do Beograda pešice, kako bi učestvovali na mitingu „Srbija nade“.

Mladići su iz nekoliko sela kraj Kosovskoga Pomoravlja – Gornje Kusce, Ranilug, Veliko Ropotovo, Kosovsku Kamenicu i Draganac.

Naveli su da su na put krenuli na sopstvenu inicijativu s namerom da pruže podršku predsedniku Vučiću na velikom mitingu koji će biti održan sledeće nedelje.

Istakli su da žele da se zahvale predsedniku Vučiću za napore koje ulaže u očuvanje srpskog identiteta na Kosovu i Metohiji i da podrže sve dalje aktivnosti koje će doprineti napretku srpskog naroda na ovim prostorima, piše RTV Plus.

Put od sela Korminjane, odakle su krenuli, do Beograda broji 470 kilometara, a plan im je da prelaze oko 40 kilometara na dnevnom nivou, uz obezbeđena prenoćišta duž puta. Takođe, uz njih ide i vozilo u kojem se nalazi garderoba za presvlačenje i neophodne zalihe vode.

Druga grupa krenula je iz opština Leposavić i Severna Mitrovica, koje se nalaze na severnom delu Kosova. Njih 23 jutros se okupilo kod Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću odakle su, takođe, pešice krenuli put prestonice. Od Hrama su ih ispatili predstavnici opština Leposavić i Severna Mitrovica.

Putem nose zastave Srbije, a odeveni su u majice na kojima je ispisano „Za Srbiju, za Vučića, Srbi sa Kosova i Metohije“, a nose i šetalicu sa identičnim tekstom.

Oni su oko 10:30 sati prešli Jarinje i sa tog mesta poručili da su na put krenuli za opstanak srpskog naroda na Kosovu, prenosi Kosovo Online.

„Danas drugi put pešice idemo za Beograd da podržimo predsednika Vučića u njegovom nastojanju da očuva Srbiju. Ovo je samo mali gest, nas 12 iz Leposavića i 11 iz Mitrovice. Put je dug, momcima bih poželeo puno zdravlja, i da stignemo tamo za devet dana na miting podrške predsedniku Vučiću“, poručio je jedan od učesnika puta Dejan Marjanović iz Leposavića.

Mitrovčanin Tomislav Kostić rekao je da su na put krenuli kako bi se Vučiću zahvalili i za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Do glavnog grada Srbije pešačiće preko Raške, Ušća, Kraljeva, Mrčajevaca, Preljine, Ljiga i Stepojevca.

Ista praksa je bila i 2019. godine, kada je grupa Srba Kosovaca peške došla na skup „Za budućnost Srbije“ koji je 19. aprila organizovao SNS. Slogan SNS-a se promenio, ali je slogan koji Srbe s KiM nose ostao isti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari