Istraživanje: Vučićev plan koji bi Kosovu doneo nezavisnost podržalo bi 23 odsto građana 1Foto: Instagram / buducnostsrbijeav

Petu godinu zaredom, Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo je u periodu od 6. do 12. marta istraživanje javnog mnjenja o odnosima građana Srbije prema Kosovu. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika.

Da je Kosovo izgubljeno smatra 42% građana, dok je 46% stava da nije, a 12% je neodlučnih. Stav da je Kosovo izgubljeno je većoj meri izražen kod ispitanika starosti 30-44 godine, ispitanika sa najvišim nivoom obrazovanja i gradskog stanovništva.

Nešto više od četvrtine (27%) ispitanika smatra da će ova Vlada priznati Kosovo, nešto više od polovine (53%) ispitanika smatra da ova Vlada to neće učiniti, dok petina ne zna da se izjasni. Stav da ova Vlada neće priznati Kosovo u većoj meri zastupaju ispitanici stariji od 45 godina, stanovnici Južne i Istočne Srbije i vangradskih naselja. Sa porastom nivoa obrazovanja opada broj ispitanika koji smatraju da ova Vlada neće priznati Kosovo.

Od ukupnog broja ispitanika, 77% građana ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU, dok bi 13% podržalo, a 10% je neodlučnih. Ispitanici stariji od 45 godina su brojniji u stavu da ne bi trebalo priznati nezavisnost.

Gotovo polovina ispitanih – 46% smatra da nije moguće da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suvernitet nad Kosovom, dok 38% smatra da jeste moguće, a 16% građana navodi da ne zna da odgovori. Da je to moguće u većoj meri smatraju ispitanici stariji od 45 godina, i ispitanici sa najnižinim nivoom obrazovanja.

Čak 89% ispitanika ne zna šta je plan Vlade Srbije o Kosovu, to su u većoj meri žene, ispitanici starosti preko 30 godina, ispitanici iz svih regiona osim izuzev Vojvodine i stanovnici vangradskih sredina.

Plan predsednika Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard ne bi podržalo 57% ispitanika, 23% bi podržalo ovaj plan dok 20% nema mišljenje po tom pitanju. Oni koji ne bi podržali su pretežno muškarci, ispitanici do 45 godina i stanovnici gradskih sredina.

Ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti Kosova najveći broj ispitanika bi glasao protiv – 66%, 14% ne bi izašlo na glasanje, 11% ne zna kako bi glasalo dok bi 9% glasalo za. Ispitanici koji bi glasali protiv su u većoj meri muškarci i ispitanici starosti preko 45 godina. U odnosu na 2019. godinu uočeno je smanjenje broja ispitanika koji bi glasali protiv nezavisnosti Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari