Ivan Vujačić: Srbija odustala od EU, ne može istovremeno da jaše dva konja 1foto FoNet Aleksandar Barda

Nekadašnji ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić ocenio je da Srbija ne može više da kaže kako ide u Evropsku uniju (EU) ali i da je u odličnim odnosima sa Rusijom, navodeći da čovek treba da zna kada je kraj neke politike i da se preorijentiše.

„Volim anegdotu koju sam svojevremeno čuo od jednog visokog ruskog diplomate: jednoga dana ambasada je prepodne dobila instrukciju da brani Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, a popodne da Južna Osetija i Abhazija mogu da se odvoje od Gruzije po ugledu na Kosovo. I rekao mi je u šali: Ako ne možeš istovremeno da jašeš dva konja, nemaš šta da tražiš u cirkusu“, rekao je Vujačić, u intervjuu za Vreme.

Kako je dodao, „Srbija pokušava da jaše ta dva konja, ali ako i dalje želimo da idemo ka EU, balansiranje tog tipa više neće biti moguće“.

„Ni kada je reč o Rusiji, ni kada je reč o Kini, jer i Evropa počinje drugačije da gleda na Kinu i njenu ekspanziju. A moram da dodam – Srbija je odavno napustila evropski put i to se vidi na više načina“, rekao je Vujačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari