Ivica Dačić: Ceo svet osvojiste, a ne možete Kurtija da urazumite 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Najveći izazov po nacionalnu bezbednost je položaj srpskog naroda na Kosovu, odnosno kontinuirana težnja Aljbina Kurtija da stvori uslove pod kojima će Srbi sami da zaključe da je nemoguće da opstanu i dovede do toga da ih više nema, ocenio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Postoji čitav niz faktora koji predstavljaju izazov kada je reč o nacionalnoj bezbednosti. Najveći problem je Kosovo i Metohija i položaj srpskog naroda. Naš zadatak je da obezbedimo da Srbi opstanu. Srbi su čvrst orah i decenijama opstaju iako su uslovi daleko od idealnih“, rekao je Dačić za TV Pink, a prenosi Kosovo online.

On je ukazao da Srbi nemaju osnovna ljudska prava, nemaju bezbednost, da su izloženi stalnim hapšenjima, pretnjama, ekonomskim blokadama, ne mogu da dobiju plate i penzije, što im otežava život na Kosovu.

„Kurti je taj koji pronalazi tačke koje mogu da izazovu eskalaciju. To je njegova politika. Izaziva eskalaciju, probleme i svi se u svetu utrkuju kako da reše te probleme, a u suštini nije moralo da dođe do tih problema. Jedan primer je sve što se dešava u vezi dinara. Zašto je to bila neophodna mera ? kome sada to treba ? Kakav je problem da postoji platni promet unutar Srbije, između centralne Srbije i Kosova? Jednostavno time se želi pokazati još jedan atrribut nezavisnosti“, smatra Dačić.

Rekao je da bi razumeo da imaju svoju valutu pa da traže da u cilju svoje navodne nezavisnosti plaćanje bude u nekim njihovim parama, ali, dodaje, oni koriste evro koji nije njihova valuta.

Podvukao je da to pitanje nikada nije bilo deo dijaloga.

Uputio je pitanje međunarodnoj zajednici: „Možete li da disciplinujete Kurtija ili ne ?“.

„Ceo svet osvojiste, a ne možete Kurtija urazumite. Ja zaista ne mogu da poverujem u to. Ovde se postavlja samo pitanje hoće li to ili neće“, podvukao je on.

Dačić je rekao da je drugi segment izazova po nacionalnu bezbednost ugrožavanje srpskog naroda u Republici Srpskoj.

Podsetio je da se ponovo, povodom godišnjice Srebrenice, pokušava usvajanje rezolucije u UN.

Treće pitanje, dodao je, su evropske integracije Srbije.

„Namera je da se u Poglavlje 35 stavi pitanje takozvanog Ohridskog sporazuma, da se ispune sve obaveze koje smo navodno preuzeli, a predsednik Srbije izuzeo je našu zemlju od dve tačke, a to znači od dva dela – jednog koji bilo kako može da utiče na sliku i nametne stav da se Srbija slaže sa atributima nezavisnosti dejure ili defakto priznanja, i drugog koji je vezan za članstvo Kosova u UN ili njenim institucijama. Ako sada neko pokušava da kao uslov za naš prijem u EU stavi punu implementaciju Ohridskog sporazuma dovode do toga da morate da razmišljate da priznate Kosovo pre nego što završite proces, time postavlja novu prepreku u evropskim integracijama“, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari