Ima li razloga da se Dačić "plaši" Marka Miloševića juniora? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Lider SPS Ivica Dačić nema razloga za strah da će u bliskoj budućnosti njegov položaj ugroziti novo lice socijalsita Marko Milošević junior kojeg je partija nedavno uvela u stranačke organe, kažu sagovornici Danasa.

Dačić je novinarima predstavljajući unuka Slobodana Miloševića, rekao da je bavljenje društvenim problemima bila „njegova velika želja“.
Milošević junior sin Marka Miloševiča, istakao je da mu je drago što je u društvu dragih prijatelja i partijskih drugova. Za njega je, kako je rekao, ideja SPS „večna“ i da mu je drago što „postoji u kontinuitetu“, uveren da će ta ideja „tek da postoji“. On će se potruditi, rekao je da će se potruditi da što više doprinese partiji i društvu.

Interesovanje javnosti za mladog unuka vođe poslednje decenije prošlog veka otvorilo je pitanje može li ova Dačićeva ili partijska odluka u jednom trenutku i da ga košta liderske funkcije, iako se sada čini da je Dačić smirio unutarstranačke trzavice i osigurao svoj položaj.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović za Danas kaže da je izbor tj. kooptiranje Marka Miloševića juniora u stranački vrh SPS-a samo još jedan vešt političko-marketinški potez Ivice Dačića, koji već godinama pokazuje neobičnu sposobnost manevrisanja na malom političkom prostoru.

– I ovim činom, kao i predizbornim sloganima koji uvek asociraju na patriotizam, socijalizam i eks-jugoslovensku prošlost, Dačić u očima svojih simpatizera uspostavlja ako ne politički, a ono barem simbolički kontinuitet sa Miloševićevim vremenom – kada je SPS imao apsolutnu vlast u zemlji, što je sećanje koje verovatno greje srca kod velikog dela stranačkog članstva i simpatizera – smatra on.

A kada je reč o spekulacijama o eventualnoj opasnosti ovog izbora po samog Dačića, one su, kako kaže, komične i neosnovane.

– Uostalom, mnogo mlađi i slabiji Dačić je svojevremeno, uprkos Miloševićevom protivljenju, uspeo da dođe i opstane na čelu SPS još za Miloševićevog života, i svakako da po njegovo liderstvo u dogledno vreme nema neke opasnosti – ukazuje Vukadinović.

Isto misli i politikolog Mladen Mrdalj, koji navodi da je Dačić prepoznatljiv, umrežen, ukorenjen, identifikovan sa SPS.

– Jednom rečju, on je brend SPS. Da je dovoljno biti samo dete poznatog političara, karijere bi napravili Joška Broz, Aleksandar Šešelj, Aleksandar Karađorđevic, Vojislav Mihajlović… da pomenemo samo neke – kaže on za Danas.

Upitan da li će tako biti i u budućnosti, odgovara da nije sigurno.

– Ako pokaže elokventnost, ideološki atraktivnu priču, ako se poveže sa moćnim krugovima, niko ne može garantovati da neće ugroziti Dačićevo vođstvo. Koliko sam video, čovek dosta dobro izgleda, markantan je, pa mu to sigurno neće biti minus – zaključuje Mrdalj.

Milošević je prilikom predstavljanja u sedišu SPS još rekao i da je međunarodno javno pravo njegova velika ljubav, da postoje problemi sa kjima se suočvamo kao zemlja i kako društvo i da se nada da ćemo doneti što bolje odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari