Ivica Dačić u Skoplju: Kosovo nikada neće postati članica OEBS-a 1Foto FoNet Ana Paunković

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izavio je večeras u Skoplju da Kosovo nikada neće postati članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), jer se Srbija sa tim nikada neće saglasiti, ističući da ne može teritorijalni integritet Ukrajine, niti bilo koje druge zemlje, da bude važniji od teritorijalnog integriteta Srbije.

Komentarišući izjavu šefa diplomatije Albanije da bi Kosovo trebalo da postane član OEBS, Dačić je novinarima kazao da se u toj organizaciji odlučuje konsenzusom i da Kosovo nikada neće moći da postane njen član, jer se Srbija sa tim neće saglasiti.

Licemerno je da bilo ko govori o potrebi da se zaštiti princip teritorijalnog integriteta, a onda otvoreno predlaže narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije, poručio je Dačić, prenosi Kosovo onlajn.

Dačić je podsetio da je Misija OEBS nekada organizovala izbore na Kosovu, a sada kosovski premijer Aljbin Kurti neće ni da ih zove na izbore na Kosovu, niti dozvoljava Srbima da glasaju na parlamentarnim izborima.

On je preneo i da se tokom boravka u Skoplju video sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, ali da nije bilo bilateralnog susreta.

Nismo imali bilateralni sastanak. Ja sam ovde kratko, ne mogu se duže zadržavati. Videli smo se, ali nismo imali bilateralni susret, rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje novinara da li se sastao sa Lavrovim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari