dačić i vučićFoto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/EV

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Zapad svojim nekorektnim odnosom tera Srbiju u zagrljaj Rusiji, Kini i ostalima.“Koga će Vučić sutra da pozove kada bude rezolucija o genocidu u Srebrenici na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. On i ja smo sami sedeli i gledali smo koga ćemo da pozovemo. Znate ko se jedini javio tada – Lavrov“, rekao je Dačić za TV Prva.

On je rekao da bila drugačija situacija kada bi na Zapadu imali razumevanje za Srbiju.

Na pitanje da bi Rusija imala razumevanje da joj Srbija uvede sankcije on je odgovorio pitanjem „Je li vi mislite da bi vam neko nešto oprostio u medjunarodnoj zajednici“.

On je rekao da je tačno da je Srbija izmedju dva pritiska, „očekivanja“ sa Zapada i Rusije, što po njegovoj oceni nije izenadjujuće, jer svako gleda svoje interese.

„Rusija smatra da je Kosovo presedan koji može da bude dobar za svaku separatističku teritoriju u svetu, Zapad da je to sui generis koji važi samo za Kosovo i nigde drugde u svetu“, naveo je Dačić.

Govoreći o Kosovu, on je rekao da Srbija ne može da se osloni na glasove Zapada i upitao da li treba da odseče jedinu granu za koju se drži i šta će onda biti.

„To što kažem je zdravorazumski. Rekao sam to i predstavnicima Amerike – svaki čovek i životinja se drže za jednu granu dok ne nadju drugu. Je li vi hoćete da pustimo tu granu nad ambisom, a da se ne uhvatimo ni za jednu drugu“, rekao je Dačić.

On je govoreći o odnosu Zapada, rekao da se „više ne traži političko rešenje za problem Kosova, već samo anesteziološko kako će Srbija lakše da proguta nezavisnost Kosova“.

„To je potpuno pogrešan pristup i ne može da naidje na pozitivan odjek sa naše strane. Zato je to Vučić izneo na Savetu za nacionalnu bezbednost, mi ćemo sve da učinimo da nastavimo dijalog, ali nama ne daju prostor i teme da se dijalog vodi“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari