Sagovornici Danasa: Moskva neće biti nezadovoljna akcijom „otpriznavanja“ Kosova ako je Dačić ponovo pokrene 1Lavrov i Dačić Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Moskva neće biti nezadovoljna akcijom „otpriznavanja“ Kosova ako je ponovo pokrene novi šef srpske diplomatije Ivica Dačić, kažu spoljnopolitički analitičari Dragoljub Anđelković i Boško Jakšić za Danas.

Dačić je u petak najavio da će nastaviti „akcija povlačenja priznanja Kosova“, koja je, čini se, jedno kratko vreme bila zaustavljena, jer je u Beloj kući predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa tadašnjim presednikom SAD, Donaldom Trampom, potpisao takozvani Vašingtonski sporazum, koji je podrazumevao da se Srbija godinu dana suzdrži od toga, a da Kosovo ne apolicija za članstvo u međunarodnim organizacijama.

„Jedno vreme se time nismo bavili, jer smo poštovali Vašingtonski sporazum, ali smo nastavili, i jedan broj zemalja je povukao priznanje Kosova. Broj zemalja koje priznaju Kosovo u UN sada je daleko ispod 110, oni imaju manje od 90 (zemalja koje priznaju Kosovo)“, rekao je Dačić.

Lider SPS važi za rusofila u novoj vladi, pa se posatvlja pitanje kako će ova akcija uticati na njegove lične kontakte u Moskvi i kako će Rusija reagovati na poteze Srbije koji joj, čini se, ne idu u prilog.

Boško Jakšić, spoljnopolitički analitičar, ne misli da će kampanja otpriznavanja bitno uticati na poboljšanje ili remećenje Dačićevih odnosa sa Rusijom.

– Moskva je, u krajnjoj liniji, svih ovih godina, i posle aneksije Krima i posle Južne Osetije i Abhazije, faktički podržava tu kampanju i nije bitno uticala na stavove Rusije po tom pitanju, pa ne verujem da će i sada – navodi on za Danas.

Prema njegovim rečima, ključno je pitanje da se ta kampanja pokreće kada ni Zapad ni Istok nemaju poverenja prema Srbiji.

– Ključno pitanje je čini mi se, ne samo pozicija Dačića koji važi za rusofila i sprovodi politiku stranke koja je uvek imala simpatijee prema Rusiji, to da se ta kampanja događaja u vreme opšteg nepoverenja prema Srbiji, ne samo na Zapadu nego i na Istoku. Mnogo više govorimo o pristiscima s Zapada, a ne govorimo o pritiscima sa Istoka. Ako se prate ruski državni mediji, vidi se da oni već duže vreme govore o tome da ne veruju Vučiću koji namerava da uvede Srbiju u NATO i tako dalje. I ja smatram da Vučić i Dačić nisu ljudi od Putinovog poverenja, jer je on suviše pragmatičan da bi verovao srpskim političarima koji su u mnogome sami zaslužni što im niko ne veruje – objašanjava Jakšić.

On dodaje da Dačićevo imenovanje na mesto ministra spoljnih poslova ne može da smeta Rusiji, ali ne veruje ni da ih preterano raduje.

– Verujem da i oni dobro znaju da je Dačić kao političar spreman na sve. Na razne vrste salta mortalea, odnosno da bez obzira na svoje rusofilstvo, ako bude zatrebalo, sutra prihvati sankcije Rusiji jer je to u interesu njegovog ličnog opstanka na vlasti – ukazuje Jakšić.

I Dragoljub Anđelković, spoljnopolitički analitičar, smatra da Rusija neće promeniti odnos prema Dačiću.

– Rusija dosledno podržava teritorijalni integritet Srbije. Od toga ona ne odustaje – kao što se iskrivljeno iz nekih krugova kod nas i u svetu tumači – zbog načina na koji sada rešava rusko pitanje u Donbasu i crnomorskom zaleđu (Novorusija). Kao što Vašington ne odstupa od svestrane podrške kosovskoj secesiji kako bi oživeo principe koji idu u prilog očuvanja celovitosti Ukrajine, ni Moskva ne preispituje dosadašnji stav o neprihvatljivosti separatizma Prištine, kako bi ojačala svoju aktuelnu poziciju da je legalno i legitimno pravo građana Hersonske, Zaporoške, Luganske i Donjecke oblasti da na referendumu donesu odluku o ulasku u sastav Ruske Federacije. Velike sile su dovoljno moćne da mogu da idu u jedom smeru kada im to odgovora, dok tamo gde su interesi oponenata u pitanju, zagovaraju nešto suprotno. Stoga, Moskva neće biti nezadovoljna akcijom „otpriznavanja“ Kosova ako je Dačić ponovo pokrene. Zbog toga mogu jedino da budu kivni Priština i njeni zapadni mentori – smatra Anđelković.

On dodaje i da postoji uslov za to.

– Ali uslov da tako i bude jeste to da oficijelna Srbija počne ozbiljno da se ponaša, a ne da i dalje pozerski ističe da je dobila „otpriznanja“ a nema hrabrosti da kaže ni o kojim državama se radi, niti da priloži dokaze da su one učinile ono što mi tvrdimo da se dogodilo. No, odluku da se promeni dosadašnje sterilno ponašanje Beograda može da donese jedino Vučić, a pitanje je da li će on imati smelosti za tako nešto jer teško da i sam veruje da će se nezadovoljni zapadni faktori ljutiti zbog toga na Dačića a ne na njega – zakljućuje Anđelković.

Podsetimo, zvanični stav Srbije je da neće priznati rezultate referenduma kojima su se četiri oblasti odvojile od Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari