Ivo Josipović nabrojao koje će probleme između Srba i Hrvata biti teško rešiti 1Ivo Josipović Foto: EPA/Antonio Bat

Problem različitog narativa kod Srba i Hrvata o prošlosti, posebno o ratu 1990-ih, verovatno će teško biti rešen, ali bi bilo dobro približiti stavove o uzrocima i posledicama sukoba, ili bar biti svestan razlika, izjavio je bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Međutim, tu naravno postoji granica. Mora biti jasno da je glavni uzročnik rata agresivna politika (nekadašnjeg srpskog lidera Slobodana) Miloševića. Uz to, naravno da vlasti u obe zemlje moraju obuzdati nacionalističke ispade, huškačke politike i zaštititi manjinske zajednice“, kazao je Josipović za subotički nedeljnik Hrvatska riječ.

Josipović je kazao da će proces pomirenja dati najbolje rezultate ako bude izraz vlastite snažne političke volje, a ne ako bude iznuđen od EU, i dodao da će Srbija, ako želi u Uniju, morati da uskladi svoju politiku i vrednosti sa njenim.

Naveo je i da odnosi Srbije i Hrvatske nisu na dovoljno visokom nivou da bi se organizovali zvanični sastanci zvaničnika, ali da je značajno što postoje neformalni susreti na inicijativu srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.

„Pravi službeni međudržavni sastanci organizuju se ako su dobro pripremljeni i ako mogu dati konkretan rezultat. Bolje je da su susreti sada ovakvog ležernog, ali ne manje značajnog karaktera, a ne da dobiju etiketu neuspelih međudržavnih sastanaka“, kazao je Josipović povodom nedavnog susreta premijera Hrvatske i Srbije, Andreja Plenkovića i Ane Brnabić, 23. juna u Subotici.

Kad je reč o pitanjima koja i dalje opterećuju dve države, Josipović je na prvo mesto stavio sudbinu nestalih.

„Ono što se možda premalo naglašava u obe zemlje je da među nestalima ima gotovo jednak broj Hrvata i Srba. Zato obe zemlje mogu i moraju učiniti sve da ta pitanja budu rešena“, rekao je Josipović.

Ocenio je da je pitanje granice na Dunavu osetljivo i teško za rešavanje i da je najbolje da dve države taj spor iznesu pred Međunarodni sud pravde.

Medu nerešenim su i pitanje imovine i pitanje umetničkih dela otetih u ratu i odnetih u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari