Iz Amerike ništa novo od Eskobara 1Foto: Kabinet potpredsednika Vlade Crne Gore gov.me

Izjava izaslanika SAD za Zapadni Balkana Gabrijela Eskobara da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima podršku SAD dokle god nastavlja da ide evropskim putem, nije podrška lične proride već podrška vlasti za rešavanje problema, već uobičajena floskula o podršci Srbije da bude deo EU, jer se Amerika i Unija prave i simuliraju to da zvanični Beograd teži Evropi, ocenjuju sagovonici Danasa.

Zamenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt dipartmenta Gabrijel Eskobar izjavio je za Al Džaziru Balkans da odnos Amerike i Srbije nije ni dobar ni loš, već komplikovan.

– Nadam se da će ovo ‘partnerstvo u razvoju’, koje imamo sa Srbijom, moći da pomogne stabilnosti u regionu – kazao je Eskobar, odgovarajući na pitanje da li je Srbija destabilizujući faktor u regionu.

On je na 11. Bezbednosnom forumu naveo da „Sjedinjene države nemaju u planu da biraju lidere na Balkanu“.

– Ne želim da razočaram neke, ali sankcije neće biti naš glavni alat, to nije rešenje za Balkan. Rešenje su izbori i motivisanje građana i javnosti da učestvuje u političkom prostoru. Mora da se otvori veći prostor za dijalog sa civilnim društvom. Bez obzira da li političari razumeju moje poruke, verujem da ih javnost razume – rekao je Eskobar.

Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u Americi, smatra da Eskobar ništa novo nije rekao, već je ponovio floskulu da Amerika podržava put Srbije u EU.

– To je floskula koju Amerikanci koriste, i deo je strategije na ovim prostima da ko bude čino adekvatne reforme ima njihovu podršku za ulazak u EU. S tim što Amerika nije članica EU, ali jedan od opštih njihovih strateških ciljeva je da ovaj deo Evrope uđe u Uniju. To ne znači mnogo toga. I nije to blako ček. Već u zavisnosti od toga kako taj proces bude išao Amerika će ga podržati – objašnjava Vujačić za Danas.

Kako dodaje, gde se tu stalo to je stavar EU da oceni.

Dok Sonja Biserko, predsednica Helšinskog odbora za ljudska prava u Srbiji, za Danas pita „šta ako Srbija nije na evropskom putu“.

– Amerika i EU još uvek simuliraju i prave se da je Srbija na evropskom putu i u tom smislu i daju takve izjave i pišu takve izveštaje. S druge strane, za nas koji ovde živimo vidljivo je da to baš i nije tako. Oni nastoje da Srbiju drže na tom koloseku dokle god je to i najamnje uverljivo – navodi Biserko.

A Dragan Šutanovac, osnivač Saveta za strateške politike, navodi da administracija Bele kuće želi u narednom periodu da se mnogo intenzivnije uključi u rešavanje problema na Zepadnom Balkanu.

– U tom smislu jedini partneri su im predstavnici vlasti za koje smatraju da imaju kapacitet da učestvuju u rešenju a u našem slučaju to je Aleksandar Vučić koji nesporno ima autoritet da bude partner. U tom smislu svaki komentar treba posmatrati kao jasnu poruku i želju da se odnosi relaksiraju i poboljšaju a u isto vreme da se dođe do rešenja – kaže Šutanovac za Danas.

Kako ocenjuje, poslednji izveštaj Evropsk ekomisije ide u pozitivnom pravcu i kroz njega američka administracija posmetra i vlasti u Srbiji.

– Dakle, ovu izjavu posmatram kao ohrabrivanje vlasti da se dođe do rešenja a ne kao neku ličnu podršku koja inače u međunarodnim odnosima i ne postoji – zaključuje Šutanovac.

Podsetimo, da je nedavno povodom imenovanja novog ambasadora Amerike u Srbiji Kristofera Hila, u intervjuu za Glas Amerike bivši ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, istakao da je imenovanje Hila izvanredna ideja koja jasno pokazuje da SAD zaista žele da postignu napredak u delu sveta za koji je Srbija ključna i veruje da će to pomoći Srbiji da napreduje, ako to želi.
Kirbi, koji je bio američki ambasador u Srbiji od 2012. do 2016. je naveo da je poruka da je predsednik Džo Bajden mnogo godina slušao Srbe kako govore da će uraditi određene stvari, ali nisu uradili to što su obećali i ovo je prilika da se to postigne.

– Američka administracija je ozbiljna i vi se uozbiljite, ili smo završili. Stvari ne mogu beskonačno da traju – kazao je Kirbi.

Međutim, Šutanovac i Vujačić ne bi dovodili u vezu ovu Kirbijevu izjavu sa Eskobarovom.

Šutanovac kaže da obećanja nemaju veze sa Bajdenom i da su data pre nego što je Vučić ušao u vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari