Beskrajno verujem u ono što napiše BIRN. To su apologete istine i ne sumnjam da je sve istina – komentarisao je za Danas Vladimir Đukanović, funkcioner Srpske napredne stranke.

On komentariše vest koju je objavila Balkanska istraživačka mreža o tome da je Agencija za borbu protiv korupcije zatražila od Uprave za sprečavanje pranja novca da izvrši kontrolu transakcija SNS zbog sumnje da novac koji im je kroz donacije uplaćivan uoči predsedničkih izbora 2017. godine potiče od nelegalnih aktivnosti, između ostalih i pranja novca.

Đukanović se zadržao na ovom kratkom odgovoru u ironičnom tonu.

Prema navodima BIRN, u zahtevu koji je dostavljen 16. oktobra 2017. godine stoji da je analizom izveštaja o troškovima izborne kampanje SNS, čiji je kandidat na izborima bio Aleksandar Vučić, Agencija utvrdila da se određeni broj osoba pojavljuje kao davalac priloga stranke u identičnom iznosu.

Na konstataciju da Agencija za borbu protiv korupcije nije demantovala BIRN u vezi sa ovim navodima, Vladimir Đukanović za Danas odgovara pitanjem: „A zašto bi?“.

– Pa, oni su bezgrešni i njih niko nema pravo da demantuje. Greh je i da pokuša. Ponosan sam na činjenicu da takvi doajeni istraživačkog novinarstva raskrinkavaju – zaključio je Đukanović za naš list.

Kako navodi BIRN, Agenciji je bila sumnjiva učestalost transakcija, kao i uplata jednakih ili zaokruženih iznosa. Sumnja se da osobe koje su uplatile novac nisu „njime raspolagale u trenutku davanja priloga“, objašnjava BIRN, kao i da sredstva „potiču iz nelegalnih aktivnosti imenovanih, u koje između ostalih spada i sumnja na pranje novca“. Osim SNS, piše BIRN, Agencija je tražila i proveru Narodnog slobodarskog pokreta, čiji je kandidat na izborima bio Miroslav Parović. On za Danas kaže da ovakve navode razume kao nastavak negativne kampanje protiv njega.

– Uvek sam spreman na svaku vrstu provere finansija u svim kampanjama u kojima sam učestvovao. A ovakve navode smatram nastavkom negativne kampanje koja se vodi protiv mene sa ciljem diskreditacije, iako sam u kampanji bio jedini koji sam bio pristojan prema drugim učesnicima i potrošio ubedljivo najmanje novca i bio ubedljivo najmanje zastupljen u medijima – zaključuje Miroslav Parović u pisanoj izjavi za naš list.

Kako navodi BIRN, prema izveštaju objavljenom na sajtu Agencije, SNS je za kampanju ove godine skupio nešto više od dva miliona dinara kroz 63 donacije – 28 ih je bilo u iznosu od po 30.000 dinara, a 18 od po 40.000 dinara. Dopis Upravi za sprečavanje pranja novca je potpisala direktorka Agencije Majda Kršikapa, koja je na to mesto izabrana 6. septembra 2017, a već 13. novembra je podnela neopozivu ostavku. Razlozi za odlazak sa funkcije nakon svega dva meseca ostali su nepoznati do danas.

BIRN je sredinom oktobra 2017. godine objavio istraživanje u kome je otkriveno da je skoro sedam hiljada ljudi doniralo naprednjacima i njihovom predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću isti iznos od 40.000 dinara. U intervjuu za Insajder, predsednik Vučić je sumnje u vezi sa donacijama SNS-u pokušao da objasni kroz hipotetički primer: „Sedimo nas dvoje i bude tu i neki treći čovek. I ja kažem, ‘evo ja hoću da dam 800 evra, ali ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je manje. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku.“

Ovo bi prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti bilo krivično delo, jednoglasni su tada bili stručnjaci.

Zahtev Agencije mogao bi da ostane bez odgovora, piše BIRN, pošto iz Uprave za sprečavanje pranja novca objašnjavaju da pranje novca podrazumeva da je prethodno učinjeno krivično delo iz kojeg je proistekla imovina koja je predmet „pranja“. „Pošto u dopisu Agencije nije bilo opisano o kojim nelegalnim aktivnostima se radi, a Uprava nije iz dostavljenog dopisa mogla da izvede taj zaključak, Uprava nije dalje postupala po navedenom zahtevu“, navodi se u odgovoru BIRN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari