"Izaći će i Srpska lista": Jablanovićeva Partija kosovskih Srba promenila odluku o nastupu na izborima na Severu Kosova 1Aleksandar Jablanović Foto: printscreen

Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića ipak će učestvovati na narednim lokalnim izborima na severu Kosova i pored ranijeg stava da neće izaći zbog odnosa kosovske Vlade “prema lokalnih Srbima”, potvrdio je sam predsednik PKS za Glas Amerike, navevši i da smatra da će stav o izlasku na izbore promeniti i Srpska lista.

Odnos Vlade Aljbina Kurtija se nije promenio, ali Jablanović kao razlog za izlazak navodi i nedostatak “signala iz Beograda”, ali i druge razloge.

– Nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju od Vlade Srbije i Kancelarije za KiM zbog čega ne treba Srbi da se kandiduju i da li je Srbija izašla iz Briselskog sporazuma, odnosno iz dela koji se odnosi na učešće na izborima. Drugo, odluka Srpske liste da se ne kandiduje i izađe iz institucija je isključivo politička odluka jedne partije, koja je naša politički suprotstavljena opcija i mi tu njihovu odluku ne možemo da poštujemo, niti mogu u naše ime da odlučuju. Mi smo čekali signal iz Beograda, ali ga nije bilo. Treća bitna stvar je da mi ne želimo da dopustimo da u Leposaviću gde nam je najjače uporište, Albanci preuzmu vlast, rekao je Jablanović, koji će biti kandidat za gradonačelnika Leposavića.

Jablanović je istakao i da, po informacijama koje poseduje, će i Srpska lista, koja je najavila bojkot, izaći na izbore, te da je zato juče produžen rok za prijavljivanje opcija za izlazak izbornoj komisiji.

Naime, kosovska Centralna izborna komisija prvobitni rok za prijavljivanje političkih subjekata i kandidata sa 21. novembra odložila do 25. novembra, a do sada se, sem PKS, za izlazak prijavila Demokratska partija Kosova, kao i lokalna građanska inicijativa “Mitrovica”.

DPK će imati kandidate na izborima u sve četiri opštine na severnom delu Kosova – Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, dok se GI “Mitrovica” prijavila samo za izbore u Severnoj Mitrovici.

PKS se za izlazak na izbore prijavio u poslednjim minutama prethodnog roka, odnosno nekoliko minuta pred 16 časova.

Izbore je raspisala kosovska predsednica Vjosa Osmani za 18. decembar, nakon što su gradonačelnici sa Severa, svi iz redova Srpske liste podneli ostavke nakon odluke Prištine da smeni načelnika Kosovske policije za region Severne Mitrovice Nenada Đurića, koji je odbio da sprovodi odluke kosovske Vlade o opomenama i kaznama građanima koji svoja vozila nisu preregistrovali sa tablica koje izdaje MUP Srbije na one sa oznakama RKS – „Republika Kosovo“.

Sam Jablanović je učestvovao na konsultacijama kod kosovske predsednice oko održanja izbora, ali je nakon toga, uz još neke srpske opcije, odlučio da će izbore bojkotovati zbog situacije na terenu koja će postati još napetija ukoliko se 21. novembra počne sa kažnjavanjem osoba koje imaju KM (Kosovska Mitrovica) tablice.

-U ovim okolnostima, kada Srbi potencijalno od 21. novembra neće moći slobodno da se kreću svojim vozilima na severu Kosova, bilo bi suludo razmišljati o izborima. Mi u ovom trenutku smo svakako bliže opciji da ne izađemo na tim izborima, osim ukoliko se u naredna dva, tri ili četiri dana ne promeni nešto bitno po pitanju odnosa Vlade iz Prištine prema lokalnim Srbima. Mislim na tablice i opasnosti koja postoji od kažnjavanja ljudi i oduzimanja njihove imovine, isticao je Jablanović pre samo oko nedelju dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari