Izbor Slavice Đukić Dejanović samo je popunjavanje partijske kvote: Sagovornici Danasa pitaju zašto profesorka ne želi u zasluženu penziju 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Slavica Đukić Dejanović u svojoj dugačkoj političkog karijeri bila je mnogo toga. Obavljala je dužnost predsednika Skupštine Srbije, bila je v.d. predsednika Srbije, ministar zdravlja, ministar bez portfelja, ministar za demografiju i brigu o porodici, savetnica premijeke Ane Brnabić.

Ovih dana dr Đukić Dejanović u svoj CV dodaće još jednu funkciju – funkciju ministra prosvete. Ona će na tu funkciju biti izabrana na sednici Skupštine Srbije koja počinje u sredu, umesto stranačkog kolege Branka Ružića, koji je nakon masakra u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar podneo ostavku.

I nema nikakve dileme da će ona na tu novu funkciju biti izabrana, s obzirom na to da postoji saglasnost vladajuće većine. Iz opozicije poručuju da neće glasati za njen izbor, iako ne spore njenu stručnost.

Pitaju se, međutim, zašto profesorka Đukić Dejanović ne želi u zasluženu penziju, već se radije opredeljuje za oročeni provizorijum, kakva je aktuelna vlada. Napominju i da je obrazovanje u ozbiljnom problemu, ali i nova ministarka neće biti kadra da načini iskorak u ovoj oblasti.

Dejanovićeva je, da podsetimo dugi niz godina bila predavač psihijatrije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, prodekan za međunarodnu saradnju, prorektor Univerziteta u Kragujevcu, ali i najmlađa žena doktor medcinskih nauka u Šumadiji.

Sanda Rašković Ivić, poslanica Narodne stranke, kaže za Danas da profesorka Đukić Dejanović, kao višedecenijska profesorka univerziteta, sigurno zaslužuje više od mnogih da bude ministarka prosvete.

„Ipak ne mogu da razumem zašto neko s njenim profesionalnim renomeom ulazi u ovaj provizorij od vlade kome su dani odbrojani i koji je oročen od strane predsednika najdalje do proleća“, napominje poslanica Narodne stranke, a profesor Političkih nauka Đorđe Pavićević ističe da Zeleno- levi poslanički klub NDBG neće glasati za ovaj izbor, ne zato što ima nešto protiv Slavice Đukić Dejanović, nego zato što smatra da je obrazovanje u ovom trenutku u najozbiljnijoj krizi i pred kolapsom.

Prema negovim rečima postavljanje Đukić Dejanović na mesto ministra govori da vlast namerava da zažmuri pred krizom i da nastavi pravcem koji su zacrtali. To pokazuje, kako kaže, i nacrt šest zakona koji su bili gotovi pre tragičnog školskog masakra, ali kao da se ništa nije dogodilo.

I njegova stranačka koleginica prof dr Biljana Đorđević kaže da je Srbiji potreban odlučan zaokret u spašavanju prosvetnog sistema, od borbe za veći udeo u budžetu za prosvetu, borbe za bolji status nastavnika kako ne bismo vrlo uskoro ostali bez kvalitetnog kadra u osnovnim i srednjim školama, do reforme obrazovnog kurikuluma i načina rada kako nam deca iz škola ne bi izlazila funkcionalno nepismena.

Ocenjuje da ništa od svega toga ne očekuje od Slavice Đukić Dejanović i zato neće podržati njen izbor.

„Nažalost, mi smo se i kao građani, i kao poslanici – a mogu da dodam i kao prosvetni i naučni radnici, jer nas je u Zeleno-levom klubu troje akademskih radnika – navikli da od ove vlasti kao kandidate za ministre očekujemo bahate, agresivne i nekompetentne ljude. Tako da u tom smislu izbor Slavice Đukić Dejanović barem nagoveštava pristojnu komunikaciju sa budućom ministarkom koja ima neupitnu stručnu biografiju. Ipak, istovremeno to je i znak da se ništa ne menja u obrazovnoj politici i da penzionisani kadar SPS-a samo treba da popuni to mesto, bilo da nemaju nikog boljeg, bilo da nikoga zapravo i ne interesuje da se dubinski bavi obrazovanjem što je poruka koju režim šalje već deceniju“, kaže za Danas Đorđević.

Ni poslanici Demokratske stranke neće glasati za predlog Vlade Republike Srbije, za izbor Slavice Đukić Dejanović za novu ministarku prosvete.

 

„Njeno postavljenje na tu itekako važnu funkciju, kontinuitet je urušavanja obrazovanja u Srbiji, zapravo – ništa se promeniti neće. Ali, to je već loša praksa koja ne može biti slučajna, jer prosvećen narod neće glasati za ovu nakaradnu garnituru na vlasti, pa im cilj i jeste da se ništa ne promeni“, ocenjuje za Danas Tatjana Manojlović, poslanica Demokratske stranke .

Prema njenim rečima demokrate već neko vreme apeluju da je neophodno usvojiti i realizovati set mera za prevenciju nasilja u školama, vratiti dostojanstvo nastavničkoj profesiji, povećati plate u obrazovanju i nizom mera povećati upis na studijske programe koje školuju buduće učitelje i nastavnike. U suprotnom, u školama neće imati ko da predaje, a i trenutno stanje je već dovoljno alarmantno.

„Odluka da se zadovolji partijska kvota, da na mesto ministra dođe osoba koja se pre svega rukovodi lojalnošću prema stvojoj stranci i tako decenijama figurira na različitim viđenijim pozicijama, samo je put u totalni sunovrat. Gospođa Đukić, osim što ne želi u zasluženu penziju, ima sve više elana i za nove forme izražavanja, pa eksperimentiše i sa voditeljskom praksom na jednoj od režimskih televizija. Teško je poverovati da će se poslu ministra predati sa mnogo žara, a lakše pretpostaviti da će zapravo biti stub stranke, koja ima razrađene mehanizme u toj oblasti, za siguran profit“, napominje poslanica DS.

Dodaje da se menjaju prozori i vrata, a ne sistem koji je školstvo i obrazovanje u Srbiji doveo na najniže grane.

„Da ostane tako, dignite ruku za Slavicu. Demokratska stranka, naravno, neće u tome biti saučesnik“, poručuje Manojlovićeva.

I Đorđe Miketić, poslanik Zajedno- Moramo, smatra da je kvalitetno obrazovanje ključ napretka jednog društva, a kod nas opet služi za partijska i koaliciona potkusurivanja.

„Treba nam ministarstvo koje će se hitno izboriti za povećanje zarada prosvetarima, poboljšati uslove rada, koje neće postavljati partijske kadrove već najbolje nastavnike i profesore i slušati njihove predloge. Treba nam ministar koji želi decu da uči kritičkom i samostalnom mišljenju, a ne partijskom poltronizmu. Slavica Đukić svakako nije kadra za takav iskorak, te za nju poslanici Zajedno neće glasati“, zaključuje Miketić .

Iz Srpske napredne stranke najavljuju da će podržati kadrovski predlog koalicionog partnera – Socijalističke partije Srbije i da će glasati za izbor Slavice Đukić Dejanović, za novu ministarku obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari