Fondacija Centar za demokratiju pozvala vlast i medije da prestanu sa napadima na organizacije civilnog društva i omladisnkih aktivsta 1Lena Stevanović

Fondacija Centar za demokratiju (FDC) uputio je zahtev državnim organima i medijima da prestanu sa napadima i neosnovanim kritikama organizacija civilnog društva i omladinskih aktivista koji su, kako navode, nedopustivi su u jednoj demokratskoj državi i zemlji koja pretenduje da postane članica Evropske unije.

U saopštenju FDC se dodaje da su ti napadi poslednjih dana sve češći i ističe da su Krovna organizacija mladih Srbije, Udruženje građana Forca Požega i njihov član i aktivista Ivan Bjelić, „časni i autentični predstavnici civilnog društva koje je važan segment u razvoju zajednice, izgradnji i očuvanju demokratije, promociji vladavine prava, ljudskih prava i obezbeđenju pluralizma u svakoj državi“.

Iz FDC podsećaju da su osnivanje i rad organizacija civilnog društva, udruženja građana, saveza mladih uređeni zakonima i drugim pravnim aktima Republike Srbije, uključujući i finansiranje njihovih projekata koji su usmereni na pozitivne promene u društvu.

„Odlučno stajemo u odbranu prava građana na slobodno udruživanje, na slobodu okupljanja, slobodu mišljenja i izražavanja i snažno se protivimo svakom zastrašivanju, pretnjama i nasilju. Poštovanje i zaštita ljudskih prava svih građana ključni su za funkcionisanje jednog demokratskog društva“, poručuju iz FDC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari