crtafoto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Međunarodna posmatračka misija konstatovala je da su izborni uslovi u Srbiji bili neravnopravni i da su registrovane „ozbiljne nepravilnosti“, ali je i saopštila da nije njen zadatak da poništava izbore, niti da preporučuje ponavljanje glasanja.

Šef posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Albert Jonson izjavio je u intervjuu za Glas Amerike (VoA) da su zabeležene ozbiljne neregularnosti na dan parlamentarnih izbora koji su u Srbiji održani 17. decembra.

On je rekao da nije razgovarao ni sa kim iz vlasti u Srbiji o nalazima u vezi sa izborima, kao i da postoji „očigledan manjak političke volje“ da se primene preporuke o poboljšanju izbornog procesa u državi.

„Mi nemamo mandat da poništavamo izbore, niti da govorimo da li ih treba ponoviti, to je na vlastima. U finalnom izveštaju ćemo imati preporuke, nadamo se da će biti objavljen za tri, četiri meseca i onda ćemo ponovo poslati misiju na sastanke sa svim učesnicima“, izjavio je Jonson.

On je naveo da su posmatrači ODIHR obišli 1.220 biračkih mesta i da je 93 odsto ocenjeno pozitivno, ali da su se ozbiljne neregularnosti dešavale i da ih je bilo – previše.

„Izborni dan su obeležile brojne proceduralne manjkavosti, uključujući i nekonzistentnu primenu mera kontrole, brojne slučajeve gužvi na biračkim mestima, grupno glasanje, kršenje tajnosti glasanja. Ali, bilo je i ozbiljnih neregularnosti poput ubacivanja više listića, kupovine glasova. Uočili smo pet slučajeva ubacivanja više glasačkih listića i devet slučajeva kupovine glasova. Ali, čak i u ovakvom broju to je previše“, rekao je Jonson.

On je dodao da ODIHR posmatra izborni proces i ocenjuje ga, te da su videli da uslovi za učesnike nisu bili jednaki i da takmičenje nije bilo ravnopravno.

„Na samom početku saopštenja kažemo da su parlamentarni izbori tehnički dobro sprovedeni i da su birači imali izbor između političkih alternativa, ali da su dominirali učešće predsednika u kampanji, koje je zajedno sa sistematskom prednošću vladajuće partije stvorilo neravnopravne uslove. Drugim rečima, ono što proizilazi iz ovoga je da su uslovi išli u korist vlasti“, kazao je Jonson.

Međunarodna posmatračka misija, koju čine predstavnici ODIHR, Parlamentarne Skupštine OEBS, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta, nadgledala je glasanje i potom objavila preliminarne zaključke izveštaja o izborima.

Vlada Srbije je u četvrtak saopštila da je upoznata sa preliminarnim zaključcima izveštaja o izborima, kao i da je spremna da sarađuje na pojašnjenju pokrenutih pitanja i unapređenju daljeg izbornog ambijenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari