Lazović o izmenama Zakona o lokalnim izborima: Na ovaj način će unutrašnje migracije stanovništva biti onemogućene 1foto FoNet Zoran Mrđa

„Ovo je važna promena, jer su unutrašnje migracije stanovništva jedan su od najvećih problema prethodnog izbornog procesa i na ovaj način one će dobrim delom biti onemogućene“, izjavio je kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović povodom postizanja dogovora o izmenama Zakona o lokalnim izborima.

U okviru pregovora o unapređenju izbornih uslova danas je postignut dogovor da birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine ne mogu na narednim izborima glasati na mestu novog prebivališta.

Izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku naći će se u proceduri po hitnom postupku već sutra, kako bi ove izmene mogle da se primene na izbore raspisane za 2. jun. Kontrolu procesa sprovodiće već formirana radna grupa koja se bavi ispunjavanjem ODIHR preporuka, a u kojoj se nalaze i predstavnici civilnog društva (CRTA, Transparentnost i CESID).

Pored toga, ukida se nedavno uvedena mogućnost da se na lokalnim izborima glasa prema mestu boravišta, što je izazivalo dodatno nepoverenje u izborni proces.

“Ovo je važna promena, jer su unutrašnje migracije stanovništva jedan su od najvećih problema prethodnog izbornog procesa i na ovaj način one će dobrim delom biti onemogućene. Ovo je veliki uspeh opozicije jer smo uspeli da nateramo vlast da ustukne i napravi ustupke, ali nastavljamo dalje kako bi izborni uslovi bili bolji. Nemamo sumnje da će oni nastaviti da pokušavaju da manipulišu izbonu volju građana. Beograd je čak i na onim pokradenim izborima jasno pokazao da ne želi SNS vlast. Posebno je situacija bila jasna u gradskim opštinama gde smo i na tako izmanipulisanim izborima, kao opozicija imali većinu. Zato je jako važno da se ne povlačimo pred SNS-om i ne prepuštamo im ni jednu ulicu, grad ili opštinu. Ova unapređenja izbornih uslova u tome će pomoći. Naravno da neće učiniti da sve bude fer i pošteno, ali su korak u dobrom pravcu.”, izjavio je Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari