Zdravko Ponoš: Deo opozicije koji izađe na beogradske izbore 2. juna statiraće davanjem legitimiteta 1 Foto: Z. S. M.

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš ocenio je večeras da će deo opozicije koji izađe na beogradske izbore 2. juna statirati davanjem legitimiteta tom procesu.

On je, posle sednice Glavnog odbora i Predsedništva SRCE, na osnivanju gradskog odbora partije u Novom Sadu rekao da su ta tela potvrdila odluku o bojkotu beogradskih izbora, a da je na opštinskim odborima u Srbiji da sami odluče hoće li izaći na njihove lokalne izbore.

Oni ne treba da budu žrtve ove situacije u Beogradu, dobili su puno poverenje rukovodstva stranke da odluče. Ako odluče da idu, pomoći ćemo im, kao i u slučaju bojkota, poručio je Ponoš.

On je ukazao da je koalicija Srbija protiv nasilja prestala da postoji onog trenutka kad su završeni parlamentarni izbori 17. decembra, ali da je rad nastavljen na dve stvari – borbi za ponavljanje izbora u Beogradu, koja je dobijena, i za poboljšanje izbornih slova, koja nije, jer članice nisu bile jedinstvene, pa Aleksandar Vučić ima razloga za zadovoljstvo.

Unapred pokradeni izbori dali bi legitimitet toj krađi, konstatovao je Ponoš, i naglasio da bi, da je opozicija nastavila da bude uporna, jedinstvena i čvrsta, pobedila u Beogradu.

On je ukazao da Vučićeva vlast reaguje samo na pritiske, i to opozicije, a ne ambasada, koje su mu samo davale objašnjenja.

Ponoš je podsetio kako se koalicija SPN posle izbora 17. decembra opredeljivala da li ponavljanje izbora ili ne, i da nije imala puno razumevanje svih za to.

Režim je shvatio da izbori bez opozicije nemaju legitimitet, kazao je Ponoš i dodao da je opozicija tražila da se sve to ponovi u istom danu u formi Ustavnog zakona.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić, dodao je, pokušala je da predlog o podršci dve trećine poslanika iskoristi za svoju „varijantu“, „neku vrstu kupoprodaje“.

Ako na izbore u Beogradu ide deo opozicije, oni u ovom trenutku nemaju razlog da raspuste Skupštinu grada, jer imaju legitimitet, istakao je Ponoš.

Prema njegovom mišljenju, bojkot izbora u Beogradu je, možda, urađen na štetu stranaka koje to rade, ali je u interesu građana.

Ponoš je podsetio da su članice SPN podržale predlog inicijative ProGlas i da ih to obavezuje pred građanima Srbije.

To je grupa ljudi koji su zaslužili poštovanje, oni su stali iza nas i mi ne smemo da se igramo s tim, istakao je Ponoš.

On je pozvao sve iz opozicije da, uz međusobne razlike, koje nisu male, da prihvate da se treba boriti protiv Vučićeve vlasti.

Reagujući na predlog Ane Brnabić da se opozicija sastane sa direktorom Radio-televizije Srbije Draganom Bujoševićem, Ponoš je rekao da to nije dovoljno i da neće promeniti stvari, jer on neće narediti da javni servis funkcioniše kako treba.

On je konstatovao da su se neke „kolege“ iz opozicije umorile i pristale na podvalu vlasti, jer „misle da mogu više i bolje“.

Za predsednika Gradskog odbora Novi Sad izabran je profesor fizičkog vaspitanja Dejan Kulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari