Odgovor Milošu Jovanoviću: Da li je Zavetnicima, Dverima i Narodnoj prihvatljiva nesaradnja s režimom, a saradnja sa proevropskom opozicijom? 1foto FoNet/Pokret Dveri

Na javni poziv predsednika Nove demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića kolegama iz parlamentarne desnice da se izjasne o uslovima za zajednički izborni nastup, pozitivno jedino odgovaraju u Narodnoj stranci.

Iako se mesecima unazad činilo da će „državotvorni blok“ koji su, kao znak protivljenja prihvatanju evropskog sporazuma za rešavanje kosovskog pitanja, formirali Nova demokratska stranka Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Zavetnici i Dveri, izaći zajednički na izbore, nešto manje od dva meseca pred njihovo održavanje jedan blok desno orijentisanih stranaka čini se dalekim.

Dveri i Zavetnici su formirali „Srpski državotvorni blok“ (SDB), čiji su deo i univerzitetski profesori Miloš Ković i Ratko Ristić, kao i druge javne ličnosti, a DSS i POKS se i dalje drže svoje koalicije NADA. Tu je i Narodna stranka, koja uz sebe vidi i Dosta je bilo.

Predsednik Novog DSS-a danas je na konferenciji za štampu poručio da je i dalje otvoren za jednu kolonu pet parlamentarnih desno orijentisanih opcija koje se protive francusko-nemačkom sporazumu, smatrajući to najodgovornijim postupkom, ali da ima dva uslova – nema nikakve saradnje s režimom niti na jednom nivou i svuda gde može desna opozicija će sarađivati s proevropskom opozicijom u razvlašćivanju režima i pored „krupnih ideoloških razlika“. Ove uslove je, kaže, kolegama u opoziciji i ranije navodio tokom sastanaka „iza zatvorenih vrata“, ali do danas nije dobio konkretan odgovor.

Poručio je da je to javni poziv kolegama sa desnice i da ako im je to prihvatljivo, koliko sutra do predizborne desničarske koalicije može da dođe.

Pozitivnu odgovaraju jedino iz Narodne stranke, iz koje poručuju da je trenutno vrlo važno da dođe do saradnje svih patriotskih stranaka koje se protive usvajanju francusko-nemačkog sporazuma i očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

„Podržavamo ideju koju je danas izneo Miloš Jovanović i zapravo predstavio ono što je već bilo poznato u javnosti. Odbacivanje francusko-nemačkog plana i obavezivanje na nesaradnju s režimom Aleksandra Vučića su za nas prihvatljivi uslovi i smatramo da su to principi na kojem treba da bude ujedinjena opozicija sa desnog spektra, prosrpska, patriotska opozicija“, kaže za Danas Stefan Jovanović, generalni sekretar i portparol Narodne.

On dodaje da su postojali su i postoje razgovori sa svim kolegama u patriotskoj opoziicji, ali da još nisu govorili o izbornim listama i izbornoj saradnji, iako su se te teme dotakli onda kada su sa Zavetnicima i Dverima dogovarali zahtev za posebnu sednicu Skupštine o Kosovu i Metohiju.

Odgovor Milošu Jovanoviću: Da li je Zavetnicima, Dverima i Narodnoj prihvatljiva nesaradnja s režimom, a saradnja sa proevropskom opozicijom? 2
foto FoNet Božana Pavlica

„Mislim da najodgovornije što trenutno možemo je da se udružimo svi zajedno na jednoj listi kako bismo pobedili režim Aleksandra Vučića. Verujem da će se pokazati ozbiljnost i odgovornost imajući u vidu trenutak u kome se nalazimo. Nadam se da će svi raditi na tome da dođe do ujedinajvanja na desnici. To mora da bude prvi i osnovni cilj svih patriotskih organizacija u cilju svrgavanja režima koji je za prihvatanje francusko-nemačkog sporazuma koji znači priznanje Kosova. Sve ostalo je šta bi bilo, kad bi bilo“, kaže Jovanović.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski odgovara da je Jovanović poziv samo duplikat i „kucanje na otvorena vrata“, te da ideja „Nacionalnog okupljanja“ koje zagovaraju Zavetnici i Dveri nije da bude pomoćna snaga probriselskoj opozicije i da joj bude podrška za manjinsku vladu.

“Prvo, poziv kolege Miloša Jovanovića na formiranje jedinstvene liste patriotskih snaga je „kucanje na otvorena vrata“. U ime Zavetnika, Dveri i uglednih srpskih intelektualaca uputila sam poziv na širenje Nacionalnog okupljanja i to pre svih koaliciji NADA, uvažavajući našu dosadašnju saradnju i njihov doprinos borbi protiv francusko – nemačkog plana. Tako da je njegov poziv „duplikat“, ponavljanje, a izborna kampanja nam je ispred nosa”, kaže ona.

Ona dodaje da „Nacionalno okupljane“ predstavlja nadstranački i nacionalni odgovor na probriselsku orijentaciju vlasti i dela opozicije.

“Drugo, Nacionalno okupljanje je nadstranački, nacionalni odgovor na probriselsku orijentaciju vlasti i dela opozicije. Osnovna ideja i glavni motiv nije da Nacionalno okupljanje bude pomoćna snaga probriselskoj opoziciji i da joj bude podrška za manjinsku vladu. To ne dolazi u obzir. I nije više opoziciona scena latino sapunica, a izbori novi pokušaj da se za probriselsku opoziciju nađe poželjni neženja”, navodi naša sagovornica.

Odgovor Milošu Jovanoviću: Da li je Zavetnicima, Dverima i Narodnoj prihvatljiva nesaradnja s režimom, a saradnja sa proevropskom opozicijom? 3
foto FoNet Zoran Mrđa

Smatra da odnos sa probriselskom opozicijom, ma kakav on bio, ne može da predstavlja osnovni motiv okupljanja državotvornih opcija, jer se time, poručuje „potkopava i gubi se motivacioni faktor značajnog dela biračkog tela”.

Napominje da je jedan od osnovnih razloga okupljanja stranaka desnice čitave godine – promena politike i vlasti i odbacivanje francusko-nemačkog sporazuma.

„To je za državni suverenitet biti ili ne biti. I na tu temu smo i kolega Jovanović i ja izneli maltene identične stavove. Kod mene nema promena tim povodom. Ali ih nema ni kod probriselske opozicije koja taj plan većinski podržava”, navodi poslanica Zavetnika.

Jovanoviću poručuje i da ih poziva da se obavežu na podršku proevropskoj opoziciji iz koje dolaze poruke da su Zavetnici nerpihvatljivi.

“Na kraju, dok iz drugog pola opozicije stižu poruke da su Zavetnici neprihvatljivi, kolega Miloš Jovanović nas poziva da se takvima obavežemo na podršku? Nisam tražila solidarnost kolege Jovanovića, nisam tražila objašnjenje za njegove pohvale istaknutim funkcionerima vlasti, poštujući svačiji integritet ponaosob i ulažući poverenje umesto sumnji”, poručuje Đurđević Stamenkovski.

Boško Obradović, predsednik Dveri, takođe se poziva na „Nacionalno okupljanje“, za koje kaže da nije izborni format za jedan ciklus, već kompletan odgovor na krizu u državi i društvu, te da predsedniku SSP Draganu Đilasu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne žele da ustupe monopol nad srpskom političkom scenom.

„Okupljanje patriotskih i državotvornih snaga je treći put u odnosu na sadašnju i bivšu vlast. Orijentir našeg sabiranja nisu ni Đilas ni Vučić i nemamo nameru da im ustupimo monopol nad srpskom političkom scenom. Tačka okupljanja je Srbija na prvom mestu. Poziv koji smo uputili kolegama iz NDSS i POKS proistekao je iz naše dobre saradnje u odbrani suvereniteta i Ustava zemlje. Ne mogu da razumem zašto sada kolega Miloš Jovanović nama, sa kojima se borio protiv francusko-nemačkog plana, postavlja kao uslov bespogovornu saradnju sa onima koji su taj isti plan otvoreno podržali, podržavajući na taj način Vučića i aktuelnu vlast“, kaže Obradović.

Odgovor Milošu Jovanoviću: Da li je Zavetnicima, Dverima i Narodnoj prihvatljiva nesaradnja s režimom, a saradnja sa proevropskom opozicijom? 4
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Dveri ponavlja da su principijelno protiv francusko-nemačkog sporazuma, koji naziva ultimatumom, i onda kada ga zastupaju „probriselska vlast“ i kada ga zastupa „probriselska opozicija“.

„U tom smislu se njihova politika ne razlikuje. Mi građanima nudimo nacionalno okupljanje oko očuvanja tradicije, porodice, nacije, države i domaćih ekonomskih interesa. To je treći put. Mi mislimo da ovi treba da odu, ali da ne treba da se vraćamo na bivši režim. Naša koalicija dobija sve veću podršku naroda upravo zato što ove principe, vrednosti i konkretne javne politike ističe u prvi plan i postavlja ih kao temelje budućih promena na svim nivoima vlasti“, kaže Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari