Andrić Rakić: Srbi sa KiM nezadovoljni zato što glasanje postaje nerešiv problem 1Foto: Danas

Odluka prištinskih vlasti da na teritoriji Kosova ne dozvole glasanje na predstojećim srpskim izborima, za Srbe sa KiM je izvor nezadovoljstva i anksioznosti zbog toga što i najprostije stvari u odnosima Beograda i Prištine postaju „nerešivi problemi“, oni su sada već prihvatili situaciju kao logičan nastavak tenzija – navela je Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice.

Iznenađenje i početni šok zbog nemogućnosti da se izbori za narodne poslanike i predsednika Srbije – održe i na teritoriji Kosova i Metohije – već je „splaslo“, kako kaže Andrić Rakić, a mnogi su još u januaru bili svesni da je ovo moguć razvoj događaja.

– Jeste krajem februara delovalo kao da dijalog Beograda i Prištine napreduje i porastao je optimizam među pripadnicima međunarodne zajednice, ali ne znam čime je on bio opravdan. Ovo je sada je logičan nastavak scenarija koji smo videli na referendumu (za promenu Ustava Srbije u januaru 2022. godine, prim. aut.) – kaže ona.

Naša sagovornica iz Kosovske Mitrovice dodaje da je problematično to što, ne samo da se ne rešavaju problemi unutar dijaloga, nego stvari koje nisu bile problemi to postaju,

– I to postaju nerešivi problemi, to je ključno za ljude. Ako neke proste stvari ne mogu da se reše, kako onda očekivati da se dođe do konsenzusa oko velikih pitanja, kao što je kako će da funkcioniše zdravtsveni i obrazovni sistem – navela je ona.

Srbi sa KiM će svakako moći da glasaju, ali na biračkim mestima sa druge strane administrativne linije, i Andrić Rakić kaže da je pozitivno iznenađenje što su informacije o biračkim mestima i uvid u birački spisak već dostupne i ažurne.

Ipak, pitanje je koliko će građana moći da „priušti“ da izađe na ovo glasanje.

– Za prosečnog građanina, posebno one koji su slabijeg ekonomskog statusa biće izazvo otići na glasanje jer treba naći auto, platiti gorivo a to je do 30 km daleko. Verujem da će, kao i  za referendum, biti nekog organizovanog prevoza ali sigurno to neće moći da obuhvati sve ljude i verovatno će se favorizovati glasači Srpske napredne stranke – navela je ona. Zbog toga, ona očekuje da će izlaznost na ovim izborima biti niža nego prethodnih godina.

Andrić Rakić dodaje i da je dobro što sve stranke pozivaju i Srbe sa KiM da učestvuju u kontroli izbora i obukama za kontrolore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari