Desnica o ponavljanju izbora u glavnom gradu: Dogovor Vučić-Đilas suspendovao institucije 1foto FoNet Milica Vučković

Suspendovane su institucije i sve demokratske procedure, kao i volja građana. A sve je to plod dogovora lidera SNS i SSP Aleksandar Vučića i Dragana Đilasa i odluke vlasti hoće li vladati tesnom većinom u Skuptini grada ili ne, kažu predstavnici desno orijentisanih, nacionalističkih i konzervativnih opcija u Skupštni grada Beograda, od kojih su neke nazivane jezičkom na vagi za formiranje nove beogradske vlasti.

Svoje odbornike će nakon trećeaprilskih, još nezavršenih, izbora, imati Srpska stranka Zavetnici, koalicija „NADA“ (DSS i Za Kraljevinu Srbiju), Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije (Dveri i POKS), te se postavlja pitanje kako će one izaći na eventualne prevremene izbore u Beogradu za koje je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić rekao da im se ne protivi ukoliko najveća opoziciona lista, što je koalicija Ujedinjeni za pobedu Beograda, bude to želela.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski, kaže da ovaj Vučićev odgovor zapravo predstavlja „uspostavljanje političkog dogovora na relacija Đilas-Vučić kojim su suspendovane institucije i sve demokratske procedure, volja građana i u potpunosti izopštena i Gradska izborna komisija, ali i svi relevantni politički akteri koji su stekli parlamentarni status u Skupštini grada“.

Ona postavlja pitanje kojim su se ustavnim i zakonskim ovlašćenjima Đilas i Vučić poslužili kada su doneli odluku da se izbori u Begoradu ponove jer ne postoje ustavni i zakonski okviri koji im daju ovlašćenja za to.

Iako navodi da bi prevremeni izbori trebalo da budu plod šireg konsenzusa svih stranaka koje su prešle cenzus na beogradskim izborima, kaže da Zavetnici nisu iznanđeni ovakvim scenariom, jer „ovo nije prva faza saradnja Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa“.

Desnica o ponavljanju izbora u glavnom gradu: Dogovor Vučić-Đilas suspendovao institucije 2
‘Đilas po završetku sastanka sa Vučićem’; foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Saradnja Vučića i Đilasa je započeta davnih dana i na intezitetu je dobila za vreme potpisivanja Briselskog sporazuma, odluke o bojkotu izbora kojim je Dragan Đilas SNS-u omogućio da osvoje dvotrećinsku većinu, i da kasnije promene Ustav, što je takođe bio zajednički poduhvat“, ocenjuje Đurđević Stamenkovski za naš list.

Predsednica Zavetnika očekuje da će veći broj birača dati glas njenoj stranci na prevremenim izborima, jer su, kako kaže, dokazali da ne žele u neprincipijalne koalicije niti sa Đilasom niti sa Vučićem, kao i da neće ulaziti u Vladu Srbije. Ponavlja da su jedina stranka koja je u republički i gradski parlament ušla samostalno, ali da u pogledu prevremenih izbora neće biti sebični, te ostavlja mogućnost da se formira „širi državotnorni blok“.

O saradnji Đilasovog SSP-a i Vučićevog SNS-a govori i predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, koji kaže da su „novi izbori u Beogradu mogući samo ako SNS i SSP, koji imaju većinu odbornika u Skupštini grada, u dogovoru opstruišu formiranje nove vlasti“.

„Onda slede privremena uprava i novi gradski izbori. Ali, to nije moguće bez njihove saradnje, koja za cilj ima ispunjenje ucena sa Zapada. Ni malo dete ne bi poverovalo da Vučić, koji sa SPS-om ima većinu u skupštini grada Beograda, neće da formira vlast već hoće nove izbore?!“, ocenjuje Obradović za Danas.

Prema njegovim rečima, jasno je da se iza toga krije širi dogovor po kojem prozapadna opozicija treba da podrži republičku vlast u uvođenju sankcija Rusiji.

Zauzvrat ta prozapadna opozicija dobija nove izbore u Beogradu, kaže predsednik Dveri, i dodaje da ako se to zaista tako i dogodi, tek onda ćemo zauzeti stav kako izlazimo na te nove beogradske izbore.

Stranke Obradovića i Đurđević Stamenkovski dok se čekao Vučićev odgovor Đilasu, formirale su blok koji se protivi tome da Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji zbog napada na Ukrajinu, ali se zalažu i za širu odbranu državnih i nacionalnih interesa, predstavivši sebe tako kao „treći put“.

A Miloša Jovanovića, predsednika DSS, članice koalicije NADA, čudi postizborna histerija, budući da su izbori protekli u kakvoj-takvoj normalnoj atmsferi i ništa se epohalno nije dogodilo u zemlji.

On navodi da toj atmosferi ne podleže.

Desnica o ponavljanju izbora u glavnom gradu: Dogovor Vučić-Đilas suspendovao institucije 3
Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Preuranjeno je pričati i ponavljanju izbora dok se ne utvrde konačni rezulatati i vidi se da li postiji neka većina. Ono što je sad već poznato je da vlast očigledno raspolaže tesnom, ali većinom. Videćemo da li vlast želi da vlada tom većinom, jer to može, ili će poželeti u nekom trenutku da pokuša da promeni stvari i ide na nove izbore. O tom potom. Imamo druge prioritete. Jačanje novog DSS i nastavak borbe sa partnerima iz koalcije NADA“, zaključuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari