Evropski parlament šalje Delegaciju za posmatranje izbora u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Evropski parlament poslaće Delegaciju za posmatranje izbora u Srbiji od 1. do 4. aprila. Delegaciju će predvoditi poslanik iz redova socijaldemokrata Tajs Reten, iz Holandije, piše portal European Western Balkans.

Kako navode, informacija je objavljena na zvaničnom tviter nalogu Grupe Evropskog parlamenta za podršku demokratiji i koordinaciju izbora (DEG), koja je bila odgvorna za sprovođenje međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji od 2019. do 2022. godine.

„Ovo je prvi put da Evropski parlament šalje Delegaciju za posmatranje izbora u Srbiju. U proteklih dvadeset godina, više Delegacija posmatralo je izbore u susednim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Severnu Makedoniju. Delegacije za posmatranje izbora dolaze na poziv države u kojoj se izbori održavaju“, navodi EWB.

Osim Retena, članovi Delegacije biće izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik (Evropska narodna partija), izvestilac iz senke za Srbiju iz grupe “Obnovimo Evropu” Klemen Grošelj, poslanik nemačkih demohrišćana (CDU) Sven Simon, poslanik grupe Evropskih konzervativaca i reformista iz Rumunije Kristijan Terhes i poslanik grupe Identitet i demokratija iz Slovačke Ivan David, prenosi EWB.

Evropski parlament svake godine posmatra desetak izbora u svetu, obično u zemljama Afrike, Latinske Amerike i bivšim komunističkim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari