Kako tumačiti to što pojedini glasači SNS iz Beograda nisu istovetno glasali na republičkim i gradskim izborima 1

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, obraćajući se iz izbornog štaba SNS u izbornoj noći, izneo je podatke o prvim rezultatima glasanja, posebno navodeći procente za svaku listu i kandidata na republičkim i predsedničkim izborima, ali za beogradske izbore bio je nešto uzdržaniji.

Vučić je rekao da je “interesantno da su gradski rezultati u Beogradu” za listu Srpske napredne stranke “nešto bolji nego što su parlamentarni u samom gradu Beogradu”.

Ovo znači da je, prema podacima kojima raspolaže SNS, broj Beograđana koji je glasao da lista SNS uđe u parlament – manji od broja Beograđana koji bi ponovo želeli da na čelu grada vide koaliciju oko SNS.

To ujedno i znači da su rezultati Vučića i njegove parlamentarne liste u Beogradu ocenjeni lošije od 38,1 odsto koliko im se preliminarno daje na nivou grada Beograda, a da je podršku od oko 43 odsto za parlament, Vučić dobio na osnovu glasova iz unutrašnjosti i ostatka Srbije.

Neobično je to što se ovi podaci uopšte razlikuju u meri da Vučić to istakne (još uvek se ne znaju konkretne brojke), zato što se očekuje da građani zaokružuju iste ili srodne opcije na svim listićima.

Jedan scenario i objašnjenje jeste upravo to da se glasalo različito, ali za srodne opcije. To znači mogućnost da neko glasa, recimo, za SNS na beogradskom nivou, a za listu Ivice Dačića i SPS na parlamentarnom nivou, što bi moglo da objasni i rast podrške Dačiću na parlamentarnoj listi u odnosu na prethodne izbore. Dačićeva koalicija na republičkim izborima dobila je oko 11 odsto glasova, a na beogradskim oko 7 odsto, što bi takođe potvrdilo teoriju da su pojedini glasači vlasti u Beogradu birali SNS, a na republičkom nivou SPS.

Alternativa tome bi bila da su Vučićevi glasači iz Beograda na republičkom nivou birali liste desne orijentacije jer je teško zamisliti da je neko u Beogradu glasao za Šapića i SNS, a na republičkom nivou za, recimo, koaliciju Moramo, ili listu Vladete Jankovića.

Treća opcija bi bila da je na biračkom spisku u Beogradu zaista prijavljeno toliko novih birača, koliko se pričalo o „fantomskim“ glasačima u prethodnom periodu i nepoznatima komšijama i stanarima na mnogim adresama širom glavnog grada. U tom slučaju jedina njihova svrha bila bi podizanje podrške SNS-u u Beogradu, dok za republičke izbore i nisu glasali ili se barem nije striktno kontrolisalo da li i za koga glasaju. Ukoliko je to slučaj, stvarna podrška Vučiću u Beogradu je i manja od procenjenih 38,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari