Odbijena žalba SPS na regularnost izbora u Velikom Trnovcu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Opštinska izborna komisija (OIK) u Bujanovcu odbila je žalbu Socijalističke partije Srbije (SPS) na regularnost glasanja u Velikom Trnovcu tako da će Koalicija Albanaca Doline najverovatnije imati jednog poslanika u novom sazivu Skupštine Srbije.

OIK u stalnom i proširenom sastavu glasala je rezultatom 8:5 protiv žalbe socijalista, objavio je portal Bujanovačke.rs.

Za poništavanje izbora glasali su članovi iz SPS, SNS i Saveza vojvodjanskih Mađara.

Protiv su bili predstavnici albanskih stranaka i član OIK sa liste Muftijin amanet i predstavnik Romske stranke.

Predstavnici koalicije NADA, radikali i Zavetnici nisu glasali. Sednici nisu prisustvovali predstavnici koalicija Moramo i Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Ovom odlukom OIK u Bujanovcu otvoren je put za proglašenje konačnih rezultata izbora 3. aprila, a zatim i za formiranje parlamenta i Vlade Srbije, iako SPS ima pravo žalbe Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 72 sata.

Prema zakonu, RIK u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Tada se potvrdjuju poslanički mandati, dok je rok za formiranje Vlade 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari