Privremeno nadzorno telo za praćenje medija: Funkcionerska kampanja u porastu 1rade Veljanovski, privremeno nadzorno telo za praćenje medija Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Da je u periodu posle raspisivanja izbora, pojačana funkcionerska kampanja u kojoj se posebno, skoro svakodnevno, može videti predsednik Srbije Aleksnadar Vučić, a povremeno i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, konstatovali su članovi privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje, izabrani na predlog opozicionih stranaka.

Samo u Dnevniku 2 Prvog programa televizije RTS u poslednjih 15 dana, od 2. do 16. marta, Aleksandar Vučić se pojavio u 27 priloga u ukupnom trajanju od 32 minuta, a Ana Brnabić u četiri priloga u ukupnom trajanju od šest minuta, saopštili su iz PNT-a.

U većini slučajeva Dnevnik RTS je objavljivao sadržaje o prededniku Vučiću i predsednici Vlade Brnabić sa događaja koji nisu deo ustavno-pravne agende ovih državnih funkcionera, često po nekoliko priloga sa istog događaja ili sa događaja za koje je očigledno da su ih osmislili članovi promotivnog tima najviših funkcionera, naveli su iz PNT-a i dodali da je takvih izveštaja o Aleksandru Vučiću bilo 18, a o Ani Brnabić tri.

U programima komercijanih televizija sa nacionalnim pokrivanjem trajanje sadržaja koji govore o predsedniku Vučiću i njegovim aktivnostima bilo je znatno duže i ne meri se minutima već satima, rekli su iz PNT-a.

„U ovim sadržajima govori se o poseti turskoj fabrici u Leskovcu, polaganju kamena temeljaca za nemačku fabriku Bizerba u Valjevu, izgradnji mađarske fabrike UBM u Adaševcima, novim pogonima kineske fabrike u Loznici, obilasku bolnice Dedinje 2, novim pogonima turske i nemačke fabrike u Vranju i Vladičinom Hanu, prijemu srpske dece iz susednih država. Te prilike Aleksandar Vučić koristi da saopšti i svoje stavove o ukrajinskoj krizi, izvozu pšenice, rezervama hrane i goriva, ali to nikako ne opravdava takva pojavljivanja na najgledanijim televizijama, već samo dokazuje da time jedan predsednički kandidat i njegova stranka imaju i dalje ogromnu prednost nad drugim strankama, koalicijama i kandidatima“, navedeno je u saopštenju.

S tim u vezi, naglasili su iz PNT-a, nije prihvatljivo tumačenje Regulatora elektronskih medija (REM), sadržano u sapštenju za javnost, da u poslednjem pertiodu državnih funkcionera ima više u medijima zbog ukrajinske krize.

U analizi članova PNT izabranih od strane opozicije, razdvojeni su sadržaji u kojima se govori o politčkim aktivnostima koje predsednik i premijerka moraju da obavljaju.

„Podsećamo da je Savet REM-a, u koordinaciji sa Privremenim nadzornim telom, usvojio i pružaocima medijskih usluga uputio dva dokumenta: Preporuku komercijalnim pružaocima medijskih usluga i Pravilnik o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom izborne kampanje. U dokumentima za komercijalne medije piše da oni treba da ‘obaveštavaju o aktuelnim zbivanjima i aktivnostima državnih organa i funkcionera na način da informisanje ne sadrži posebno promotivno upućivanje na podnosioce izbornih lista, kandidate sa izbornih lista ili njihove aktivnsoti, ideje ili političke stavove, odnosno da ne omogući privilegovan položaj predstavnika vlasti – nosilaca javnih funkcija u odnosu na ostale učesnike u izbornom proces'“, saopštili su.

Iz PNT-a su podsetili da je u dokumentu za javne servise sadržana odredba da je„zabranjeno izveštavanje koje omogućava privilegovan položaj predstavnicima vlasti – nosiocima javnih funkcija u odnosu na ostale učesnike u izbornom procesu“.

„Smatramo da je na ove pojave i obavezu ponašanja po navedenim dokumentima, neophodno ukazati dok izborna kampanja traje i očekujemo od Saveta REM-a da preduzme određene mere“, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari